Favoriet van de maand

Favoriet van de maand Augustus 2022: Seat Leon 5F Cupra

Favoriet van de maand Augustus 2022: Seat Leon 5F Cupra

Een Seat Leon Cupra 5F met 400pk en 530Nm? De mooie Seat Leon Cupra van Tim is de winnaar van onze Favoriet van de maand Contest en is betiteld tot Favoriet van de maand Augustus 2022. Op Instagram heeft Tim een eigen account voor deze auto onder de naam @stxckcupra.

We reisden af naar Leersum om deze toffe Seat Leon Cupra te bekijken, zijn Award uit te reiken en zijn upgrades te bekijken. Hieronder zie je de video en kun je de upgrades lezen van deze mooie Cupra 5F. Bekijk het zelf en geniet van deze mooie wagen met top upgrades!

De winnaar:

Instagram @stxckcupra
Automodel Seat Leon 5F Cupra
Vermogen 400pk
Koppel 530Nm

Bekijk de Auto van deze Favoriet in deze video

Upgrades van deze Seat Leon Cupra 5F

Motorische upgrades

Tim zijn Seat Leon Cupra 5F is het tegenovergestelde van wat zijn Instagram naam zou laten vermoeden (STXCKcupra; uitgesproken als stock Cupra). Zo heeft hij diverse motorische upgrades uitgevoerd en daarmee een mooi aantal extra pk’s en koppel weten te behalen. Met al deze upgrades en een stage 2 chiptuning van bij EQ Performance heeft Tim maar liefst 400pk en 530Nm weten te behalen. Dit resultaat heeft hij weten te behalen met enkele motorische upgrades, welke we hieronder voor je hebben opgesomd.

Intake upgrade

De originele intake van de 2.0 TSI motor uit de Cupra is vervaardigd uit plastic en is op een dusdanige manier gebouwd om zo min mogelijk geluid van de turbo hoorbaar te maken. Iets wat je dus niet wil met een performance auto als je het ons vraagt. Tim heeft daarom als eerste zijn intake onder handen genomen. De standaard plastic intake heeft plaatsgemaakt voor de complete open air intake van Ramair. Deze intake is een schuimen filter die aangesloten wordt op een stevige siliconen slang. Deze intake is ook voorzien van een hitteschild, dat ervoor zorgt dat de hitte weggehouden wordt bij de intake. Verse lucht blijft aangevoerd worden via de originele luchtgeleiding van de intake.

Door de bouwwijze van de intake is het aanzuiggeluid van de turbo een stuk luider te horen wat het optrekken met de auto heel wat sportiever laat klinken. Om de lucht van de intake zo goed mogelijk richting de turbo te geleiden, heeft Tim ook de originele geribbelde plastic aanzuigbuis vervangen voor een stuggere en stevigere siliconen intake slang van Ramair. Deze siliconen intake slang heeft een vloeiendere vorm en een ietwat grotere diameter over de hele lengte. Ook optisch is dit een ware verbetering onder de motorkap.

Na de siliconen intake hose is ook de originele kunststoffen turbo inlet vervangen voor een high flow turbo inlet van Ramair. Deze turbo inlet maakt het intake geluid van de turbo nog mooier en luider. Maar niet enkel het geluid is een voordeel, maar ook de extra winst in vermogen en de verbeterde gasresponse.

De originele turbo inlet loopt namelijk van breed naar heel smal om zo het turbogeluid te dempen. Hierdoor kan er minder lucht richting turbo aangevoerd worden. Door de originele turbo inlet te vervangen voor een high flow turbo inlet, kan er een stuk meer lucht aangevoerd worden. Een kleine upgrade die binnen 15 minuten te monteren is en een hoop voordelen levert.

Uitlaat upgrades

Het mooie koppel en vermogen dat Tim heeft weten te behalen komt niet enkel door de intake upgrades, maar ook heeft hij enkele aanpassingen gedaan aan het uitlaatsysteem. Zo heeft hij een decat RVS downpipe gemonteerd en een middendemper delete uitgevoerd. Een decat downpipe is een downpipe zonder katalysator, waardoor je de laagst mogelijke weerstand hebt in het uitlaatdeel direct na de turbo. Dit zorgt voor een luid geluid met subtiele pops & bangs, maar zorgt er ook voor dat de turbo sneller kan opspoelen, waardoor je vermogen zal toenemen.

Na de downpipe is de middendemper vervangen voor een ongedempte buis. In het uitlaatsysteem heeft Tim de originele uitlaatdemper met sierstukken behouden.

Verlaging

De Cupra van Tim is verlaagd met een set verlagingsveren van KW Suspensions. Deze verlagingsveren verlagen de auto met 20mm. Dit geeft de Leon Cupra een sportiever uiterlijk, een betere wegligging en zorgt ervoor dat de velgen de wielkasten mooi vullen, zonder ongemak te ervaren van bijv. aanlopende banden en dergelijke. Volgens Tim de perfecte balans tussen schoonheid en prestaties. Met deze veren reageert de auto ook en stuk directer op het bochtengedrag.

Velgen

Onder deze Cupra zit een mooie velgenpartij met vers rubber, om alle grip te krijgen om het vermogen kwijt te raken op de weg. Soms heeft de Cupra wel wat moeite hiermee, omdat alle vermogen overgebracht wordt naar de voorwielen. De gemonteerde velgen zijn originele velgen van de Cupra. Ze zijn afgewerkt in een hoogglans zwarte lak met een diamond cut oppervlak. Door het mooie open ontwerp van de velg kun je goed de geperforeerde remschijven en grote remklauw zien.

Exterieur upgrades

De Leon Cupra van Tim is rondom voorzien van een koperkleurig thema. Zo heeft hij de logo’s in koperkleur gewrapt, maar heeft hij ook rondom een koperkleurig lijntje aangebracht. Dit thema komt naar voren op diverse plekken in en op de auto.

Aan de voorkant heeft hij een Maxton Design front splitter gemonteerd. Deze geeft de auto een sportief uiterlijk en heeft een hoogglans zwarte afwerking. Op deze front lip heeft hij wederom het koperkleurige lijntje aangebracht.

Ook aan de achterkant van de auto zie je weer koperkleurige lijntjes en een sportieve, hoogglans zwarte, Maxton Design diffuser. Deze diffuser geeft de auto een sportief uiterlijk.

Interieur

Ook aan de binnenkant van de auto is niet alles meer origineel gebleven. Om hier het koperkleurige thema door te trekken, heeft Tim grotere shift paddles gemonteerd. En wederom weer in de mooie koperkleur.

Niet ziet dit er sportiever uit, maar het is ook nog eens functioneel. Doordat de schakelflippers groter zijn dan de originele, kun je bij sportief rijgedrag een stuk eenvoudiger schakelen.

Chiptuning

Om alle upgrades goed tot zijn recht te laten komen, is de auto voorzien van een stage 2 ECU tune van EQ Performance. Na de tune is er met een Stage 2 tune een mooi resultaat behaald van 400pk en 530Nm.

Welke upgrades staan nog op het verlanglijstje?

We vroegen Tim welke andere upgrades hij, naast deze lijst van top upgrades, op het verlanglijstje heeft staan. Hij gaf aan dat in de toekomst er wellicht nog een Maxton Design spoiler op zijn Seat Le0n gaat komen en wellicht nog in de toekomst een grotere intercooler. Benieuwd naar alle toekomstige upgrades van deze Seat Leon Cupra 5F? Houd dan deze mooie auto zeker in de gaten door Tim te volgen via zijn Instagramaccount (klik hier).

Word jij de volgende Favoriet van de maand?

Wil ook jij, zoals @stxckcupra, de titel Favoriet van de maand krijgen en een eigen exclusieve Award ontvangen? Volg ons dan op Instagram @24tuned en stuur ons dan de mooiste foto van je auto door waarmee je wenst mee te doen. Iedere dinsdag en vrijdag van de week spelen we een ronde voor Favoriet van de maand (Instagram Stories). Schreeuw het van de daken, deel het op zoveel mogelijk kanalen en verzamel de meeste stemmen voor jouw auto. En wie weet… staan wij binnenkort voor jouw deur met de favoriet van de maand Award. Deelname: 1 keer per maand.

De vorige winnaar (juli 2022) bekijken? Klik hier.

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord