Favoriet van de maand

Favoriet van Mei 2022: @turbo_tomaat (Audi TT 8S)

Audi TT Turbo_tomaat favoriet van mei 2022

Ooit een tomaat met een turbo gezien? Nee!? Nou vandaag is je lucky day! De mooie Audi TT 8S van Sonny is betiteld tot Favoriet van de Maand! Op Instagram bekend als @turbo_tomaat, maar nu ook als Favoriet van de maand mei 2022. Op onze Instagram spelen we iedere maand de contest ‘Favoriet van de maand’ waarbij jullie stemmen op jullie favoriete auto’s. De auto met de meeste stemmen van de maand wint de exclusieve 24TUNED Favoriet van de maand Award. De gelukkige winnaar met de meeste stemmen van mei 2022 was Sonny, ook wel bekend als @turbo_tomaat. Wij gingen langs om deze top auto te bekijken, zijn Award uit te reiken en zijn upgrades te bekijken. En ohja… heb je even? Want deze Audi TT heeft een waslijst aan upgrades waar je dolgelukkig van wordt. Neem je tijd, pak de popcorn erbij en geniet!

De winnaar @turbo_tomaat

Instagram @turbo_tomaat
Model Audi TT 8S 2.0 Quattro
Vermogen 320pk
Koppel 500Nm

Bekijk de Auto van deze Favoriet in deze video

Upgrades van deze Audi TT 8S 2.0 TFSI Quattro

Styling

De Audi TT 8S van Sonny is door de rode kleur al een opvallende verschijning. Met enkele cosmetische upgrades heeft hij de auto een zeer mooie look weten te geven. Een van de opvallende upgrades is de sportieve spoiler op de achterklep. Dit is een originele TTRS spoiler met een hoogglans zwart gespoten opzetstuk van HG Motorsport. Om de achterkant van de auto compleet te maken is er ook een hoogglans zwarte diffuser van Rieger gemonteerd. Deze styling upgrade is meteen de favoriete upgrade van Sonny. Dit omdat de spoiler een stuk sportiever maakt en hij het toch wel spanned vond om in de auto te gaan boren. En ja hoor, we hebben het in het echt mogen beoordelen en het staat top!

Als we dan naar de voorkant van de auto gaan, zien we een upgrade grille in honingraatstructuur. Ook de kapjes in de bumper zijn vervangen voor kapjes in dezelfde stijl. Samen met het quattro logo maakt dit de voorkant heel sportief.

Rieger diffuser en Audi TT RS spoiler

Intake upgrades

Air intake

Zoals je wellicht al hebt kunnen zien is de Turbo Tomaat TT niet meer geheel standaard. De auto is onder andere voorzien van enkele intake upgrades, die mede ervoor zorgen dat het mooie vermogen van 320 pk behaald kon worden. Een van de meest opvallende intake upgrades van deze TT is de Carbon Fiber air intake van HF-Series. Deze intake is niet enkel een upgrade voor de looks, maar zorgt ook voor een flinke toename in vermogen. Door deze intake kan er meer lucht richting de luchtfilter geleid worden, waardoor de turbo meer lucht kan aanzuigen. In deze intake zit een schuimen HF500 filter van HF-Series gemonteerd, welke in samenwerking met Pipercross is ontwikkeld. Dit voor een optimale filtering en doorstroming van lucht.

HF-Series carbon fiber air intake Audi TT 8S Quattro

Air Baffles

Om nog meer lucht richting de intake te laten geleiden heeft Sonny ook een set air baffles van HF-Series gemonteerd achter de grille. Dit zijn als ware luchtgeleidingen die ervoor zorgen dat er tijdens het rijden extra rijwind richting de intake geleid kan worden. Uiteraard heeft Sonny ook dit product in het thema van de auto aangeschaft, namelijk in de kleur rood.

HF-Series Air baffles Audi TT 8S

Turbo inlet & Turbo muffler delete

Met zo een prachtige intake wil je geen belemmeringen hebben in het gehele inlaattraject. Daarom is er ook een HF-Series upgrade turbo inlet en een HF-Series Turbo muffler delete gemonteerd. Beiden zorgen voor een sterker aanzuiggeluid van de turbo en hebben als voordeel dat de turbolucht optimaal kan doorstromen. Deze upgrades zitten gemonteerd op de originele IS20 turbo die momenteel op de auto zit.

HF-Series Turbo inlet Audi TT 8S

Intercooler Upgrade

Met alle intake upgrades en de rest van de tuning van deze Audi TT, is het verstandig om ook de intercooler te upgraden. Deze heeft als voordeel dat deze een groter koelvolume heeft en betere doorstroming van de turbodruk heeft. Op deze Audi TT zit een HF-Series upgrade intercooler gemonteerd. Bij deze intercooler zijn ook upgrade siliconen slangen van SF-Hoses gemonteerd omdat de standaard slangen nog wel eens willen scheuren en lekken nadat er met hogere turbodrukken gereden wordt (na chiptuning). O.a. door deze intercooler upgrade zijn er mooie vermogenswinsten behaald tijdens de chiptune.

HF Series intercooler Audi TT 8S

GFB DV+ diverter valve

Omdat de originele diverter valves nogal snel willen falen is er op deze auto een GFB DV+ gemonteerd. Deze upgrade diverter valve maakt geen gebruik meer van een rubberen membraan, maar van een messing zuiger met afdichting, waardoor deze diverter valve niet meer zal falen zoals de originele. Deze upgrade is redelijk eenvoudig uit te voeren en zorgt ervoor dat je zonder zorgen op je diverter valve kunt rekenen. Ideaal als upgrade bij chiptuning of andere motorische upgrades, maar ook voor originele auto’s. In de praktijk komt het namelijk vaak voor dat de diverter valves langzaam defect gaan, waardoor er turbodruk gaat lekken en het vermogen zal afnemen.

GFB DV+ upgrade diverter valve - T9341 - Audi TT 8S

Uitlaatsysteem

Na al deze intake gerelateerde upgrades, is het tijd om het uitlaatsysteem onder de loep te nemen. Uiteraard is dit ook niet meer origineel, want Sonny houdt ervan om zijn auto zo veel mogelijk te upgraden.

HJS downpipe

Direct op de turbo zit een prachtige downpipe met sportkatalysator van HJS gemonteerd. Deze downpipe is voorzien van een ECE-typegoedkeuring, dus geschikt voor de autokeuring. Doordat er een sportkatalysator gebruikt wordt in deze downpipe, kunnen de uitlaatgassen sneller wegstromen bij de turbo. Dit zorgt ervoor dat je flink wat meer vermogen kunt behalen en dat de turbo minder weerstand zal hebben. Hierdoor spoelt de turbo beter op en zal het turbinewiel minder belast worden doordat er minder tegendruk aanwezig is.

Ook is deze kwalitatieve downpipe voorzien van integraalisolatie. Deze isolatie zorgt ervoor dat de warmte in de downpipe blijft en afgevoerd kan worden. Hierdoor heb je minder stralingswarmte van de downpipe onder de motorkap, waardoor het motorruim koeler blijft. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld trackdays rijdt.

HJS Downpipe met sportkatalysator - Audi TT 8S 2.0 TFSI Quattro

De HJS downpipe is vervaardigd uit RVS en heeft een grotere diameter dan origineel. Hierdoor kun je er een sportuitlaat op monteren, waarmee het geluid een stuk sportiever zal klinken.

Remus sportuitlaat

Om de sportieve sound van de auto tot zijn recht te laten komen, is de originele uitlaat vervangen voor een Remus cat-back systeem. Deze uitlaat is gemonteerd op de HJS downpipe. Als afwerking van deze uitlaat is er gekozen voor de carbon fiber uitlaatsierstukken. Deze geven de achterkant van de TT een zeer sportief uiterlijk. De sound van de uitlaat in combinatie met de downpipe is mooi diep en sportief. De Remus uitlaat is ook voorzien van een ECE-typegoedkeuring, waardoor ook de uitlaat geschikt is voor de autokeuring.

Remus cat-back sportuitlaat Audi TT 8S 2.0 TFSI Quattro - carbon fiber uitlaatsierstukken

Onderstel

De Audi TT van turbo_tomaat is af fabriek al een zeer sportief exemplaar. Om toch een betere wegligging te krijgen en sportiever te kunnen rijden, heeft Sonny enkele upgrades aan het onderstel uitgevoerd.

ST Suspensions schroefset

Standaard staat de Audi TT wat hoog op de wielen. Om een sportiever uiterlijk en een strakker rijgedrag te krijgen is op deze TT een instelbare schroefset van ST Suspensions gemonteerd. Hiermee worden de wielkasten een stuk mooier gevuld en rijdt de Audi TT een stuk strakker. Volgens Sonny is vooral het stuurgedrag een stuk directer geworden en behoud je met deze set toch wel comfort. Sinds de auto verlaagd is, rijdt Sonny wel wat voorzichtiger over de drempels. Maar dat is part of the game 😀

OZ Superturismo velgen

De sportieve look van de TT wordt al versterkt door de verlaging, maar wordt helemaal afgemaakt door de prachtige set OZ Superturismo velgen. Deze zijn mooi afgewerkt in hoogglans zwart en zijn voorzien van een mooi setje rubber. De velgen hebben een zeer mooi passing, zonder dat er gebruik gemaakt is van wheel spacers. Voor de 4-wielaandrijving heeft Sonny gekozen om een lekkere brede maat banden te nemen, zodat hij een mooie 0-100 tijd kan halen met voldoende grip.

OZ Superturismo - Audi TT 8S

Remmen upgrade

Met al dat vermogen is het natuurlijk ook belangrijk dat je kunt remmen. Om de remmen een upgrade te geven is op deze TT een remset van de VW Golf 7R gemonteerd. Uiteraard zijn de remklauwen rood gespoten om bij het thema van turbo_tomaat te blijven. De remschijven vullen mooi de ruimte in de velg op en geven de auto niet alleen betere remprestaties, maar ook een sportiever uiterlijk.

Interieur

Het interieur van de TT is voorzien van de originele Audi sportstoelen met leder en alcantara. In het alcantara zit een ‘diamond stitch’ die de stoelen een luxe en sportief uiterlijk geven.

Het stuur is een Audi S-Line stuur met geperforeerd leder en een afgevlakte onderkant. Om beter te kunnen schakelen bij sportief rijgedrag is er een setje schakelflippers gemonteerd van Leyo motorsport.

Leyo shift paddles Audi TT 8S

Chiptuning

Met al deze upgrades is het uiteraard verstandig om een custom tune te laten uitvoeren. De Audi TT 8S van Sonny is voorzien van een custom Stage 2 tune, met als resultaat 320k en 500Nm. Niet mis als je het ons vraagt!

Om van dit vermogen te genieten is er ook een setje APR upgrade bobines gemonteerd. Ook weer in het thema rood en een leuke upgrade voor een betrouwbare ontsteking (ook bij hoge toerentallen).

APR Bobines - Audi TT 8S 2.0 TFSI

Welke upgrades staan nog op het verlanglijstje?

We vroegen Sonny welke andere upgrades hij, naast deze lijst van top upgrades, op het verlanglijstje heeft staan. De eerst volgende upgrade wat toch echt op de planning staat, is een hoogstwaarschijnlijk een upgrade IS38 Turbo om zo toch weer wat extra vermogen te kunnen behalen.  Benieuwd naar alle toekomstige upgrades van turbo_tomaat? Houd deze mooie Audi TT 8S zeer zeker in de gaten door Sonny te volgen via zijn Instagramaccount (klik hier).

Audi TT 8S 2.0 TFSI Quattro van turbo_tomaat

Word jij de volgende Favoriet van de maand?

Wil ook jij, zoals @turbo_tomaat, de titel Favoriet van de maand krijgen en een eigen exclusieve Award ontvangen? Volg ons dan op Instagram @24tuned en stuur ons dan de mooiste foto van je auto door waarmee je wenst mee te doen. Iedere dinsdag en vrijdag van de week spelen we een ronde voor Favoriet van de maand (Instagram Stories). Schreeuw het van de daken, deel het op zoveel mogelijk kanalen en verzamel de meeste stemmen voor jouw auto. En wie weet… staan wij binnenkort voor jouw deur met de favoriet van de maand Award. Deelname: 1 keer per maand.

De vorige winnaar (april 2022) bekijken? Klik hier.

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord