Favoriet van de maand

Favoriet van de maand Juni 2022: Seat Leon Cupra 1P

Favoriet van de maand Juni 2022: Seat Leon Cupra 1P

De mooie witte Seat Leon Cupra 1P van Marien schitterde heerlijk in het zonnetje. Niet alleen zijn auto schitterde, maar onder de motorkap was het een ware snoepwinkel met allerlei prachtige upgrades. De Leon Cupra 1P van Marien is door het publiek gekozen tot de Favoriet van de Maand! Op Instagram bekend als @dutchwhitecupra1p, maar nu ook als Favoriet van de maand juni 2022. Op onze Instagram spelen we iedere maand de contest ‘Favoriet van de maand’ waarbij jullie stemmen op jullie favoriete auto’s. De auto met de meeste stemmen van de maand wint de exclusieve 24TUNED Favoriet van de maand Award. De gelukkige winnaar met de meeste stemmen van juni 2022 was Marien, ook wel bekend als @dutchwhitecupra1p. Wij gingen langs om deze top auto te bekijken, zijn Award uit te reiken en zijn upgrades te bekijken. En we moeten eerlijk bekennen… deze white beauty had zoveel upgrades dat het ons niet lukte om ze allemaal te filmen. Maar niet getreurd we hebben ze hieronder voor je opgesomd. Bekijk het zelf en geniet van deze mooie wagen met top upgrades!

De winnaar @dutchwhitecupra1p

Instagram @dutchwhitecupra1p
Automodel Seat Leon Cupra 1P
Vermogen 446pk
Koppel 542Nm

Bekijk de Auto van deze Favoriet in deze video

Upgrades van deze Seat Leon Cupra 1P

Styling

De Seat Leon Cupra van Marien valt niet te missen wanneer je hem in het wild zal spotten. Met de kleurencombinatie van wit met zwarte accenten, heeft de Cupra een sportief uiterlijk. Rondom is er een Maxton Design styling pakket gemonteerd, bestaande uit:

  • Maxton Design frontsplitter, afgewerkt met een witte striping
  • Maxton Design side skirts
  • Maxton Design diffuser met de uitlaatsierstukken in het midden

Omdat Marien deze auto ook zo nu en dan op het circuit gebruikt heeft hij de auto ook in dit ‘race’ thema gemaakt. Zo zijn er diverse stickers aangebracht op de deuren en op de zijschermen. Ook heeft hij bij de achterste ramen track vents gemonteerd. Deze zorgen voor ventilatie tijdens het rijden op het circuit, wanneer je geen airco hebt (#gewichtsbesparing). Als je het ons vraagt is de race look hiermee zeer zeker geslaagd.

Seat Leon Cupra 1P - Race vents achterraam - 24TUNED

Motorische upgrades

Marien heeft heel wat tijd en moeite in deze Cupra gestopt om deze om te toveren tot een ultiem circuitmonster. En wat kun je onder andere goed gebruiken op het circuit? Juist ja, flink wat pk’s! De Cupra is voorzien van heel wat motorische upgrades, waardoor de motor een mooi vermogen en koppel weet te produceren. Op de dyno heeft Marien maar liefst 446pk en 542Nm weten te behalen. We zullen de upgrades hieronder voor je opsommen. Kleine disclaimer: het zijn er heel wat.

Turbo upgrade

Het 2.0 liter TSI motorblok uit de Cupra is een blok met heel wat potentie. Een van de upgrades die bij dit blok zorgen voor flink wat extra vermogen, is het monteren van een upgrade turbo. Marien heeft gekozen voor de TTE480 turbo van de turbo engineers. Dit is een plug & play upgrade hybride turbo met een flink geüpgrade turbine- en compressiewiel. Hiermee is deze turbo geschikt voor vermogens tot wel 480pk. Een bijkomend voordeel is dat de gasrespons van de auto een stuk directer wordt.

Seat Leon 1P - DutchWhiteCupra1P

Intercooler Upgrade

Doordat de turbo flink wat extra lucht kan ‘blazen’ komt er ook meer warmte vrij bij het comprimeren van de inlaatlucht. Hiervoor is het nodig om een upgrade intercooler te monteren. Deze heeft een grotere koelcapaciteit, waardoor de gecomprimeerde lucht beter gekoeld kan worden dan met de originele intercooler. In de basis geldt: hoe koeler de inlaatlucht, des te meer vermogen je kunt behalen.

Air intake

Bij het tunen van het motorblok kun je wel een grote turbo hebben en de gecomprimeerde lucht goed koelen met een intercooler, maar er is meer nodig om zo een mooi vermogen en koppel te behalen. Om de turbo te voorzien van voldoende gefilterde inlaatlucht, heeft Marien een oversized air intake gemonteerd van Ramair. Hij heeft gekozen voor de oversized ProRam intake met de nanofiber luchtfilter. De oversized versie houdt, in dat je over de volledige lengte vanaf de luchtfilter tot aan de bocht richting de turbo een extra grote inlaatbuisdiameter hebt van maar liefst 90mm. Niet alleen zorgt dit voor voldoende toevoer van inlaatlucht, maar het geeft ook nog eens een zeer sportief aanzuiggeluid. Je hoort bij het accelereren de turbo echt zijn werk doen.

Ramair ProRam oversized air intake Seat Leon Cupra 1P

GFB DV+ diverter valve

Omdat de turbodruk zowat heilig is bij dit motorblok, wil je uiteraard geen boost lekkages hebben in je inlaattraject. De originele diverter valve zorgt ervoor dat bij het loslaten van het gas, de overdruk van de turbo afgeblazen wordt. Standaard wordt deze overdruk teruggeleid in het inlaattraject. Dit noemen we ook wel recirculeren.

Doordat de gecomprimeerde lucht erg heet kan worden, wil de originele diverter valve nogal snel stuk gaan. Wanneer deze stuk gaat, zal er turbodruk verloren gaan en ga je vermogen verliezen. Niet alleen bij getunede motoren is dit het geval, maar ook bij de motoren die nog niet getuned zijn.

Door de originele diverter valve te vervangen met de GFB DV+ krijg je een veel betrouwbaardere diverter valve, waardoor er geen turbodruk meer kan lekken. In plaats van een slap rubber exemplaar, vervang je de klep dan voor een versie met een messing zuiger als klep.

GFB DV+ met Forge Motorsport DV hose

De GFB DV+ heeft Marien samen met een nieuwe siliconen slang voor de diverter valve vervangen. Deze is van Forge Motorsport en zorgt niet alleen voor een mooiere look onder de motorkap, maar ook is deze slang drukvaster en beter bestand tegen hoge temperaturen en oliedampen.

Downpipe en uitlaat

Met de grote turbo wil je uiteraard dat deze optimaal zijn werk kan doen. Daarom is het belangrijk dat aan de uitlaatzijde van de turbo, de uitlaatgassen zo snel mogelijk weg kunnen zonder al te veel weerstand. Hiervoor is het belangrijk om een upgrade downpipe te monteren. Marien heeft een volledige custom downpipe en uitlaat laten maken hiervoor. Hierdoor is er een grotere diameter voor het uitlaatsysteem van voren tot achteren. De uitlaat en downpipe zijn vervaardigd uit RVS.

Omdat Marien het liefst zo veel mogelijk vermogen wil behalen, heeft hij ervoor gekozen om zo min mogelijk weerstand in de downpipe te hebben. Daarom is deze uitgevoerd zonder katalysator (decat).

Custom exhaust Leon Cupra 1P

Om toch nog bevriend met de buurt te blijven heeft hij een sportuitlaat met klep laten maken. Hierdoor kan hij schakelen tussen een luide uitlaat en een wat stillere uitlaat. De uitlaat is afgewerkt met 2 RVS uitlaatsierstukken die perfect in het midden van de Maxton Design diffuser vallen. Kort samengevat klinkt en oogt het volledige systeem heel goed.

Brandstof upgrades

Met al die extra lucht heb je uiteraard ook extra brandstof nodig. Om de auto van de juiste verhouding lucht en brandstof te voorzien is er onder ander een andere hogedruk brandstof pomp (HPFP) gemonteerd. Hiervoor is gekozen om de originele pomp te upgraden met een upgrade plunjer set van Autotech. Voor de lagedrukpomp (LPFP) is er een Bartek pomp gemonteerd.

De originele injectoren in het blok kunnen niet voldoende brandstof inspuiten. Daarom zijn er RS3 brandstof injectoren gemonteerd.

Ontsteking upgrades

Om het zuurstof/brandstofmengsel zo goed mogelijk te ontbranden heb je een krachtige en betrouwbare vonk nodig. Omdat het motorblok een stuk meer te voortduren krijgt en hogere temperaturen zal behalen, zijn er NGK upgrade bougies gemonteerd. Deze kunnen een stuk beter tegen de hogere temperaturen en zorgen voor een betrouwbare vonk.

Omdat de vonk van de bougie ook afhankelijk is van de bobine, is er gekozen voor een set upgrade red top bobines. Deze zorgen voor een krachtigere vonk en zijn een stuk betrouwbaarder onder extreme condities zoals circuitgebruik.

Upgrade koppeling

Aan al dat extra vermogen en koppel heb je natuurlijk helemaal niets als het niet overgedragen kan worden op de wielen. Omdat de originele koppeling niet heel veel extra koppel aankan, heeft Marien de koppeling gewisseld voor een Sachs Racing koppeling. Deze kan tot wel 810Nm aan en is zeer geschikt voor zowel straat- als circuitgebruik. In de toekomst wil Marien de Cupra wellicht nog gaan ombouwen naar 4-wielaandrijving in plaats van voorwielaandrijving. Op die manier kan het vermogen nog beter overgebracht worden. De koppeling is gemonteerd, samen met een upgrade druklager van Sachs Performance.

Interne delen

De grotere upgrades die op en om het motorblok zijn gemonteerd hebben we nu wel benoemd. Maar er is nog veel meer aangepast aan het motorblok. Zo heeft Marien het hele blok bestendig gemaakt tegen al dat vermogen. Hiervoor heeft hij het motorblok volledig opnieuw laten opbouwen met versterkte interne delen door BVR Automotive.

Voor de zuigers is er gekozen voor een set van upgrade zuigers van JE Pistons. Deze zuigers van JE Pistons zijn zeer bekend in getunede motoren en zijn voorzien van een speciale coating. Deze zuigers zijn sterker dan de originele zuigers en kunnen goed tegen hogere toerentallen en temperaturen.

De zuigers zijn gemonteerd op H-Beam drijfstangen van Molnar. Dit zijn drijfstangen die erg precies zijn afgewerkt en een H-profiel hebben, waardoor deze sterker zijn dan de originele.

Motor tuning Leon Cupra 1P - TTE480 - JE Pistons - Supertech

Om het blok bij elkaar te houden en de kop te kunnen monteren, is er gekozen voor een Head en Main stud kit van ARP Bolts. ARP is een van de meest bekende fabrikanten van bevestigingsdelen voor motoren in de wereld. Het grote voordeel van de ARP bouten is dat je zeker zal weten dat de bouten niet zullen rekken of breken door het extra vermogen van de motor. De bouten van ARP zijn namelijk vervaardigd ut gehard en gesmeed staal en hebben schroefdraad van de hoogste kwaliteit.

De krukas heeft ook meer te verduren met een hoger vermogen. Daarom zijn er upgrade lagerschalen van ACL gemonteerd. Deze kunnen wederom ook tegen de hogere krachten in het motorblok en zorgen voor een optimale rotatie van de krukas.

In de cilinderkop zijn Supertech Inconel kleppen gemonteerd met versterkte klepveren van Supertech. Deze kleppen kunnen beter tegen hoge temperaturen, zijn slijtvaster en zijn vervaardigd uit Inconel. Dit is een erg sterk metaal dat vooral teruggevonden wordt in raceauto’s. De klepveren van Supertech zijn zeer geschikt om op hogere toerentallen te kunnen rijden. Met de originele klepveren kun je namelijk last krijgen van zwevende kleppen, waardoor je zuigers en motor beschadigd kunnen raken.

Voor het inlaatspruitstuk is gekozen om het originele te gebruiken, maar deze te voorzien van de runner flap delete kit. Deze kit zorgt ervoor dat er minder wervelingen in het inlaatspruitstuk optreden en de inlaatlucht beter kan doorstromen.

Carbon Fiber motorafdekkap

Het prachtig opgebouwde motorblok is afgewerkt met een Audi TTS style carbon fiber motorafdekkap van HF-Series. Deze kap is een upgrade die er niet alleen prachtig uitziet, maar het ook mogelijk maakt om een motorafdekkap te hebben in combinatie met een upgrade air intake. De motorafdekkap is 100% vervaardigd uit carbon fiber, waardoor deze lekker licht in gewicht is. Marien heeft de afdekkap tevens voorzien van een glascoating, waardoor deze goed beschermd is en lekker glanst.

Carbon Fiber motor afdekkap TTS stijl - Seat Leon Cupra 1P

Chiptuning

Om alle upgrades goed tot zijn recht te laten komen, is de auto uiteraard voorzien van een volledige remap die op maat is gemaakt voor deze auto. Dit met behulp van een dyno. Na het afstellen is er een mooi resultaat behaald van 446pk en 542Nm.

Onderstel

Het onderstel van de auto is ook aangepakt. Marien heeft hiervoor gekozen voor een ST Suspensions in de XA uitvoering. Dit houdt in dat de demping instelbaar is. Ideaal dus voor wanneer je op het circuit gaat rijden. Zo kun je de demping dus afstellen op je rijgedrag en de toepassing.

Seat Leon Cupra 1P verlaagd met ST Suspension schroefset

Remmen

Met al dat extra vermogen wil je ook veilig tot stilstand kunnen komen. Daarom is er met behulp van Porsche remklauwen gezorgd voor een flinke remupgrade. Hiervoor heeft Marien zijn fusees moeten aanpassen en grotere remschijven moeten monteren. Niet alleen een ware eye catcher, maar ook echt een noodzakelijke upgrade voor meer remkracht.

Porsche big brake kit - Seat Leon Cuupra 1P

Velgen en banden

De hele race look wordt compleet gemaakt met de lichtgewicht OZ Formula HLT velgen. Aan de voorzijde heeft Marien er semi slick banden van Toyo R88R op gemonteerd. Hiermee heeft hij heel wat grip (mits de banden op temperatuur zijn uiteraard). Om de velgen passend te krijgen met de remmenupgrade, zijn er spacers gemonteerd.

Seat Leon Cupra 1P - OZ Formula HLT met Hankook slicks - 24TUNED

Audio upgrades

Ook qua audio systeem in de auto heeft Marien niets meer origineel gelaten. Zo heeft hij in de kofferbak een flinke subwoofer en versterkers gemonteerd van Rockford Fosgate. De speakers zijn van Gladen. Alle audio upgrades in 1 overzicht:

  • Alpine ILX-702D radio
  • Gladen RC70C4 speakers
  • Gladen M165 speakers
  • Gladen Alpha165 amplifier
  • Rockford Fosgate R250X1 amplifier
  • Rockford Fosgate R1 subwoofer

 

Welke upgrades staan nog op het verlanglijstje?

We vroegen Marien welke andere upgrades hij, naast deze lijst van top upgrades, op het verlanglijstje heeft staan. Hij gaf aan dat in de toekomst er wellicht een andere versnellingsbak onder gaat komen van een VW Golf 6R of een Audi S3, zodat hij de auto kan ombouwen naar vierwielaandrijving. Benieuwd naar alle toekomstige upgrades van deze Seat Leon Cupra 1P? Houd deze mooie wagen zeer zeker in de gaten door Marien te volgen via zijn Instagramaccount (klik hier).

Award 24TUNED - DutchWhiteCupra1P

Word jij de volgende Favoriet van de maand?

Wil ook jij, zoals @dutchwhitecupra1p, de titel Favoriet van de maand krijgen en een eigen exclusieve Award ontvangen? Volg ons dan op Instagram @24tuned en stuur ons dan de mooiste foto van je auto door waarmee je wenst mee te doen. Iedere dinsdag en vrijdag van de week spelen we een ronde voor Favoriet van de maand (Instagram Stories). Schreeuw het van de daken, deel het op zoveel mogelijk kanalen en verzamel de meeste stemmen voor jouw auto. En wie weet… staan wij binnenkort voor jouw deur met de favoriet van de maand Award. Deelname: 1 keer per maand.

De vorige winnaar (mei 2022) bekijken? Klik hier.

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord