Favoriet van de maand

Favoriet van de maand September 2022: Seat Leon 5F Cupra

Seat Leon Cupra 5F Black cupra

De mooie Seat Leon Cupra van Mike is de winnaar van onze Favoriet van de maand Contest en is betiteld tot Favoriet van de maand September 2022. Op Instagram heeft Mike een eigen account voor deze auto onder de naam @dutch_black_cupra.

We reisden af naar de Oesterdam in Zeeland om deze toffe Seat Leon Cupra te bekijken, zijn Award uit te reiken en zijn upgrades te bekijken. Hieronder zie je de video en kun je de upgrades lezen van deze mooie Cupra 5F. Bekijk het zelf en geniet van deze mooie wagen met top upgrades!

De winnaar:

Instagram @dutch_black_cupra
Automodel Seat Leon 5F Cupra
Vermogen 380pk
Koppel 520Nm

Bekijk de Auto van deze Favoriet in deze video

Upgrades van deze Seat Leon Cupra 5F

Motorische upgrades

Zoals je in de video en op de foto’s kunt zien is Mike zijn Seat Leon Cupra 5F volledig in een sportief jasje gestoken. Daar hoort uiteraard ook een snel motorblok bij. Op het moment van de opnames, was de Cupra voorzien van een Stage 1 chiptune in combinatie met diverse motorische upgrades. Dit gecombineerd heeft een resultaat opgeleverd van 380pk en 520Nm weten te behalen. Dit resultaat heeft hij weten te behalen met enkele motorische upgrades, welke we hieronder voor je hebben opgesomd.

Intake upgrade

Mike heeft qua intake gekozen voor een intake mode die bij sommigen van jullie bekend is. Bij deze modificatie pas je de originele intake op een dusdanige manier aan, dat er meer lucht richting de filter kan stromen. Dit wordt gedaan door er stukjes uit te dremelen. Omdat er meer lucht richting de luchtfilter kan stromen (in de originele luchtfilterbox), wordt er dan meestal een upgrade sportluchtfilter gemonteerd. Mike heeft gekozen voor een Ramair sportluchtfilter. Hierdoor hoor je ook ietwat beter het aanzuiggeluid van de turbo.

Seat Leon 5F Cupra - dutch_black_cupra - 24TUNED

Na de originele luchtfilterbox met de aanpassingen, zit een siliconen intakeslang gemonteerd. Dit ziet er niet alleen wat sportiever uit, maar zorg er ook voor dat de lucht beter richting de turbo kan stromen. De originele aanzuigslang is namelijk een soort harmonicaslang van plastic, welke niet optimaal is. De originele aanzuigbuizen willen soms ook wel eens scheuren, waardoor er valse lucht aangezogen kan worden.

Verder heeft Mike ook de welbekende turboinlet upgrade uitgevoerd, welke de standaard plastic turbo inlet vervangt tegen een grotere aluminium turbo inlet. Hierdoor kan er veel meer lucht aangezogen worden richting turbo en krijg je een sportiever aanzuiggeluid van de turbo. De originele turbo inlet is nogal smal, en op een dusdanige manier gebouwd om het geluid van de turbo minimaal te houden. Een kleine upgrade met veel impact!

HF-Series turbo inlet - Seat Leon Cupra 5F

Milltek downpipe

Om de turbo beter zijn werk te kunnen laten doen en het uitlaatgeluid te versterken, heeft mike gekozen voor een decat Milltek downpipe. Dit is een Large Bore RVS downpipe, welke een vele betere flow heeft dan de originele downpipe. Hierdoor krijg je meer vermogen en reageert de motor vele malen beter op het gaspedaal. Doordat deze downpipe een decat is (dus een downpipe zonder katalysator), kan de turbo veel eenvoudiger de uitlaatgassen afvoeren. Hierdoor heeft de turbo minder weerstand en kan deze sneller op toeren komen bij het accelereren.

Seat Leon 5F Cupra - Milltek decat downpipe

Ook zorgt de decat ervoor dat het geluid van de uitlaat luider wordt, wat zorgt voor een sportievere rijbeleving. Bij het monteren van een catless downpipe, raden we altijd aan om de auto te laten chiptuner. Dat is dan ook een van de redenen waarom Mike een Stage 1 tune heeft laten uitvoeren.

Uitlaat

Mike houdt wel van een sportief en luid geluid en heeft daarom een middendemper delete geplaatst en net voor de einddemper een cut out geplaatst. Hiermee kan hij de uitlaat schakelen tussen een resonated (gedempte) en non-resonated (ongedempte) uitlaat. Met de klep open is het geluid van de 2.0 TSI motor goed te horen. In combinatie met de decat downipe hoor je hem dus van ver al goed aankomen. Om de uitlaat een sportiever uiterlijk dan origineel te geven, heeft hij ook grotere ‘RS6’ uitlaatsierstukken gemonteerd op de originele uitlaatdemper.

Seat Leon 5F Cupra - non resonated uitlaat met RS6 uitlaatsierstukken

Velgen

Om het zwarte thema door te trekken naar de hele auto, heeft Mike ook zijn velgen in hoogglans zwarte uitvoering gekozen. Het zijn sportieve Arceo wheels Marseille velgen. Deze zijn uitgevoerd in 19 inch en zijn voorzien van Pirelli P-Zero banden. Op de banden heeft Mike tire letters aangebracht om dit lekker duidelijk te laten zien. Als je ons vraagt een geslaagd resultaat!

Seat Leon 5F Cupra - Arceo Marseille velgen

Exterieur upgrades

Rondom is de auto voorzien van styling onderdelen van Maxton Design. Allen in hoogglans zwarte uitvoering en voorzien van een fluor gele lijn. Aan de voorkant van de auto is een Maxton Design front splitter gemonteerd. Aan de zijkant de Maxton Design side skirts in de uitvoering met de fins aan de achterzijde.

Seat Leon 5F Cupra - Maxton Design side skirts

Aan de achterkant is de Maxton Design rear diffuser gemonteerd, welke zeer mooi staat in combinatie met de RS6 uitlaatsierstukken.

Om de achterkant nog wat sportiever te maken is er ook een spoiler in carbon look gemonteerd. Deze spoiler is wederom weer voorzien van een fluor gele striping.

Interieur

In het interieur heeft Mike het thema van de auto ook doorgevoerd. Zo zijn er diverse fluor gele accenten te zien. Zo heeft hij het Cupra logo in de stoelen ook fluor geel gemaakt en heeft hij diverse onderdelen voorzien van een fluor gele lijn.

Seat Leon 5F Cupra - Alcantara sportstoelen

Verder heeft hij wat extra LED-verlichting aangebracht rondom het dashboard en onder de stoelen. Dit geeft de auto net dat beetje extra volgens Mike.

Chiptuning

De auto is Stage 1 getuned om zo optimaal samen te kunnen werken met de decat downpipe en intake upgrade. Met een mooi resultaat van 380pk en 520 Nm hoeft Mike nog niet te klagen. De tune is wel nog niet volledig geoptimaliseerd op de decat downpipe, maar vandaar dat Mike een Stage 2 op de planning heeft staan met wellicht nog andere upgrades.

Welke upgrades staan nog op het verlanglijstje?

We vroegen Mike welke andere upgrades hij, naast deze lijst van top upgrades, op het verlanglijstje heeft staan. Hij gaf aan dat in de toekomst nog stage 2 tuning uitgevoerd zal worden en wellicht komt er nog een andere air intake op de auto om zo minimaal 400pk te gaan behalen. Benieuwd naar alle toekomstige upgrades van deze Seat Leon Cupra 5F? Houd dan deze mooie auto zeker in de gaten door Mike te volgen via zijn Instagramaccount (klik hier).

Word jij de volgende Favoriet van de maand?

Wil ook jij, zoals @dutch_black_cupra, de titel Favoriet van de maand krijgen en een eigen exclusieve Award ontvangen? Volg ons dan op Instagram @24tuned en stuur ons dan de mooiste foto van je auto door waarmee je wenst mee te doen. Iedere dinsdag en vrijdag van de week spelen we een ronde voor Favoriet van de maand (Instagram Stories). Schreeuw het van de daken, deel het op zoveel mogelijk kanalen en verzamel de meeste stemmen voor jouw auto. En wie weet… staan wij binnenkort voor jouw deur met de favoriet van de maand Award. Deelname: 1 keer per maand.

De vorige winnaar (augustus 2022) bekijken? Klik hier.

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord