Turbo Inlets

Wat is het verschil tussen de HF-series & RacingLine High Flow Turbo Inlet Elbow?

hfseries turbo inlet en racingline turbo inlet_

Je bent op zoek naar een turbo inlet, maar tijdens je zoektocht kom je heel wat verschillende turbo inlets tegen. Turbo Inlets, worden overigens ook aangeduid als ‘High flow Turbo Inlet Elbow‘ of ‘Turbo Inlet Pipe‘. Allemaal de benaming voor hetzelfde: een buis die lucht leidt van de luchtfilter richting de turbo van je auto. Diverse merken bieden een High Flow Turbo Inlet aan. Zo ook de populaire merken: HF-series en RacingLine. Op onze webshop vind je naast deze twee merken ook een turbo inlet van Ramair. Aangezien we vaker de vraag krijgen wat het verschil is tussen de HF-series en RacingLine Turbo Inlet Elbow, lees je in dit artikel de verschillen tussen deze twee inlets. Let op dat 24TUNED zelf testen en analyses heeft uitgevoerd om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. In deze blog lees je: wat wij hebben geconcludeerd dat de verschillen zijn tussen de HF-series en RacingLine High Flow Turbo Inlet Elbow.

Inhoudopgave

1. Wat is een Turbo Inlet?
2. Het verschil tussen de HF-series en RacingLine Turbo Inlet Pipe
3. Rubberen O-ringen op de turbo inlet elbows
4. Gewicht HF-series en RacingLine turbo inlet
5. Materiaal en laswerk van de turbo inlets
6. Afmetingen van de  turbo inlets
7. PCV-aansluiting HF-series en RacingLine turbo inlet
8. Binnenkant van de Turbo Inlets
9. Weerhaakjes voor montage op turbo
10. Overgang van bocht naar flens en radius
11. Stevigheid van de turbo inlets
12. Welke Turbo Inlet is dus het beste?

Wat is een Turbo Inlet?

Zoals we zojuist al kort aangaven is de turbo inlet het deel dat gemonteerd zit tussen het luchtinlaatsysteem en de turbo. Deze turbo inlet is standaard meestal van kunststof gemaakt en is op een dusdanige manier ontworpen dat de auto aan de juiste milieunormen voldoet, en dat het aanzuiggeluid van de turbo zo zacht mogelijk gehouden wordt. Dit heeft als nadeel dat dit onderdeel niet geoptimaliseerd is voor het maximale vermogen. Daarnaast willen kunststoffen delen na verloop der tijd scheuren of barsten door de leeftijd en de temperaturen waaraan deze blootgesteld worden. In de basis geldt de regel: hoe kleiner de doorgang van de turbo inlet, des te minder vermogen kan er met de motor behaald worden. Eigenlijk is dit principe best logisch, want stel je eens voor dat je een marathon moest rennen met een rietje waardoor je moest ademen (principe van de standaard turbo inlet). Stel je vervolgens voor dat je dezelfde marathon mag rennen zonder het rietje. Wanneer win je? Uiteraard wanneer je meer zuurstof kunt inademen.

Het verschil tussen de HF-series en RacingLine Turbo Inlet pipe

We hebben de turbo inlet van HF-series en RacingLine grondig geanalyseerd en op diverse punten beoordeeld. Hieronder staan in een overzicht waar we naar gekeken hebben. Verschillende onderdelen van de tabel leggen we verderop in deze blog nader uit.

HF-series RacingLine
Kleur en afwerking Zwart gepoederlakt wat zorgt voor een mat oppervlak (uiterlijk). Zwart geanodiseerd wat zorgt voor een glossy oppervlak (uiterlijk) waar het de structuur van het aluminium goed tot zijn recht komt.
Rubberen O-ring Hoeveelheid: 1

Op deze turbo inlet is 1 rubberen O-ring al gemonteerd. Er worden geen extra O-ringen meegeleverd.

De rubberen O-ring van de HF-series Inlet is breder dan die van RacingLine. Vandaar dat er ook maar 1 toegepast is.

Hoeveelheid: 4 in totaal

Op deze turbo inlet zijn 2 rubberen O-ringen al gemonteerd. Ook krijg je nog nog 2 losse rubberen O-ringen erbij geleverd die je als reserve kunt bewaren. Deze rubberen ringen zijn wat dunner dan die van HF-Series.

Gewicht 232 gram 220 gram
Materiaal Aluminium Aluminium
Assemblage van onderdeel Gelast Gelast
Beoordeling Laswerk Goede lasnaden en afwerking Goede lasnaden en afwerking
Afmetingen (let op: kan bij ieder artikel ietwat afwijkingen hebben) Buitendiameter brede kant: 70mm.
Binnendiameter brede kant: 65mm.Buitendiameter smalle kant: 59mm.
Binnenkant smalle kant: 50mm.
Buitendiameter brede kant: 72,5mm.
Binnendiameter brede kant: 66,5mm.Buitendiameter smalle kant: 58mm.
Binnenkant smalle kant: 50mm.
PCV-aansluiting Binnendiameter inlet pipe van 13mm Binnendiameter inlet pipe 23mm
Binnenkant Redelijk glad, maar met wat nevel van de poedercoating. Kan verder geen kwaad. Glad geanodiseerd
Past op? Alle MQB EA888.3 1.8T en 2.0T auto’s. Werkt in combinatie met de VWR HF-series intake, de originele intake of andere intakes (andere merken, zoals R600). Wel door de dikke ring en de poedercoating soms wat stroever om te monteren. WD40 bevelen wij aan bij montage. Alle MQB EA888.3 1.8T en 2.0T auto’s. Werkt in combinatie met de VWR R600 intake, de originele intake of andere intakes (andere merken, zoals HF-series carbon air intake)
Montagetijd 10-15 minuten 10-15 minuten
Benodigdheden montage – Ratelsleutel
– 7mm dopsleutel
– T30 Torx bit/sleutel
– Waterpomptang of flexibele slangklem tang
– WD40 spray
– Ratelsleutel
– 7mm dopsleutel
– T30 Torx bit/sleutel
– Waterpomptang of flexibele slangklem tang
– WD40 spray
Weerhaakjes voor montage op turbo Goede pasvorm, maar door dikte van poederlak kan het wat stroever gaan. Zeer goede pasvorm. Eenvoudige montage.
Interne overgang van bocht naar flens Heel vloeiende overgang, geen randjes en zeer glad afgewerkt. Redelijk korte overgang waardoor je een kleine rand hebt aan de buitenkant van de bocht.
Radius Ietwat grotere radius dan de RacingLine. Zeer vloeiende bocht Iets kortere radius dan de HF-Series waardoor de bocht scherper is. Lucht zal dus iets haakser moeten stromen.
Stevigheid Sterk Sterk

Rubberen O-ringen op de turbo inlet elbows

Beide turbo inlets zijn voorzien van een of meerdere rubberen O-ringen om de verbinding tussen de turbo inlet en de turbo luchtdicht te maken. Bij de HF-Series turbo inlet wordt gebruik gemaakt van één dikkere rubberen ring, bij de RacingLine wordt er gebruik gemaakt van 2 wat dunnere O-ringen. In tegenstelling tot de HF-Series turbo inlet, worden er bij de RacingLine inlet pipe 2 reserve O-ringen meegeleverd. Bij montage bevelen wij aan om altijd de O-ring(en) een beetje vettig te maken met wat WD40 spray. Hiermee voorkom je dat de afdichting beschadigd raakt en/of scheurt bij de montage.

rubberen o-ring op hfseries turbo inlet

 

RacingLine Turbo Inlet Elbow met O-ringen

Gewicht HF-series en RacingLine turbo inlet

Beide turbo inlets zijn vervaardigd uit hoogwaardig aluminium. Ondanks het gebruik van hetzelfde materiaal, verschillen beide turbo inlets in gewicht. De RacingLine turbo inlet is met zijn 220 gram de lichtste van beide. De HF-Series turbo inlet weegt 18 gram meer en heeft daarmee een gewicht van 232 gram. Als je dus echt een racemonster aan het bouwen bent  en je 12 gram gewicht wenst te besparen, is de RacingLine inlet pipe de winnaar. De HF-Series turbo inlet weegt waarschijnlijk net iets meer door de poedercoating en het grotere bevestigingsbeugeltje.

Gewicht high flow hf series turbo inlet elbow

Gewicht RacingLine High Flow turbo inlet elbow

Materiaal en laswerk van de turbo inlets

Beide turbo inlets hebben de CNC-bewerkte flens gelast op de aluminium bocht. Ook de CNC-gedraaide PCV-aansluiting is op beide turbo inlets gelast op de bocht. Van beide turbo inlet pipes is het laswerk van zeer goede kwaliteit. Er is een zeer consistente lasnaad waar te nemen. Op het laswerk hebben wij verder geen op- of aanmerkingen. In beide gevalen perfect dus!

Verschil Racingline en HF series turbo inlet elbow

 

Afmetingen HF-series en RacingLine turbo inlet

Kijkende naar de afmetingen, is waar te nemen dat de binnendiameter van de RacingLine een tikkeltje groter is aan het begin, maar beide turbo inlets verlopen naar 50mm. Wel heeft de PCV aansluiting een vele grotere diameter bij de RacingLine, wat resulteert in iets meer wervelingen rond dit punt. De HF-Series heeft een kleinere diameter van maar 13mm.

PCV-aansluiting HF-series en RacingLine turbo inlet

Beide turbo inlets hebben op dezelfde positie de aansluiting voor de PCV-slang zitten. Wel hebben we in de praktijk gemerkt dat de slang eenvoudiger op de RacingLine turbo inlet klikt. Bij de HF-Series gaat dit wat stroever. Dit komt doordat de poedercoating wat extra dikte oplevert.

Verschil tussen HF-series en racingline turbo inlet elbow

Binnenkant van de Turbo Inlets

Bij de HF-series zie je meestal nog een beetje nevel van de poedercoating zitten. Deze komt niet los, maar zorgt er wel voor dat de binnenkant niet volledig glad is. Bij de RacingLine turbo inlet is de volledige inlet geanodiseerd. Dit houdt in dat er een volledig laagje over de hele turbo inlet is aangebracht. Zowel de binnen- als buitenkant is zeer mooi afgewerkt en heeft een glad oppervlak.

Binnenkant HF-series Turbo Inlet Elbow

Weerhaakjes voor montage op turbo

Op de flens zitten haakjes die ervoor zorgen dat je de turbo inlet kunt vastdraaien op de turbo. Wat opvalt is dat de HF-Series turbo inlet wat grotere haakjes heeft dan de RacingLine. Ook bij montage merk je dat er bij de HF-series poedercoating aanwezig is. Hierdoor is de passing iets strakker door de extra laagdikte.

Hf series turbo inlet weerhaakjes voorbeeldRacingline turbo inlet elbow weerhaakjes voorbeeld

Overgang van bocht naar flens en radius

Bij de HF-Series turbo inlet is er een redelijk grote radius aanwezig, waardoor er een vloeiende bocht verkregen wordt naar de flens van de turbo inlet. De overgang van de bocht naar flens is zeer vloeiend. De RacingLine turbo inlet heeft een wat kleinere radius, waardoor de bocht wat scherper is. Vervolgens is er ook een grotere overgang van de bocht naar flens aan 1 zijde. Wij verwachten dat de prestaties van beide intakes gelijk zullen zijn, ondanks de verschillen in de radius en de overgang naar de flens.

Stevigheid van de turbo inlets

Beide turbo inlets zijn voorzien van een stevige beugel, waarmee je de turbo inlet kunt monteren op de turbo. Let bij montage wel goed op dat het originele o-ringetje hergebruikt dient te worden. Beide turbo inlets hebben ook een stevige bouw qua flens, aangezien deze CNC-gefreesd/gedraaid is. De weerhaakjes die je vastdraait in de turbo zijn van stevige kwaliteit en hebben een goed pasvorm. Bij de HF-Series gaat alles iets stroever qua montage, omdat er nog een dun laagje poedercoating overheen zit. Los van dat sluiten beide turbo inlets zeer goed af.

Welke Turbo Inlet is dus het beste?

In deze vergelijking is er niet per se een winnaar. Beide inlets zijn zeer goede inlets die bewezen hebben te presteren. Kijkende naar het kostenperspectief is de HF-Series een winnaar. Kijkende naar de afwerking, dan vinden wij de RacingLine een winnaar. Wat we een groot voordeel vinden bij de HF-Series is dat de overgang naar de flens vloeiender is dan de RacingLine. Nu zal dit in de praktijk geen tot nauwelijks verschil maken. Als je meer voor het optische aspect kiest, is de RacingLine een absolute winnaar. Bij het kiezen van de juiste turbo inlet, is het dus een kwestie van merkvoorkeur, prijsvoorkeur en het optische aspect. Kom je er nog steeds niet uit na deze vergelijking? Laat het weten in een reactie of stuur ons een e-mail.

HF-series en RacingLine Turbo Inlet bij 24TUNED

HF-Series – High Flow Turbo Inlet Pipe – 1.8 + 2.0 TSI en TFSI E6-motoren

101,-

HF-Series High Flow Turbo inlet. Passend voor Volkswagen Golf 7, Golf 7 GTI, Golf 7 R, Polo AW1, Passat B8, VW Arteon, Audi A3 8V, S3 8V, TT en TTS 8S, Seat Leon 5F (ook Cupra), Seat Ateca, Skoda Octavia (ook Octavia RS) met een 1.8 of 2.0 TSI of TFSI E6-motor. Uitstekende pasvorm en verbeterde prestaties.

RacingLine – R600 High Flow Turbo 90 Inlet – 1.8 + 2.0 TSI en TFSI E6-motoren

166,49

RacingLine High Flow Turbo Inlet passend voor Volkswagen Golf 7, Golf 7 GTI, Golf 7 R, Polo AW1, Passat B8, Arteon, Tiguan, Audi A3 8V, S3 8V, TT en TTS 8S, Seat Leon 5F (ook Cupra), Seat Ateca, Skoda Octavia (ook Octavia RS) met een 1.8 of 2.0 TSI of TFSI E6-motor. Ook geschikt in combinatie met RacingLine R600 Air intake

Geef een reactie