Intakes

Het RacingLine R600 Intake systeem: pure perfectie?

Het R600 Intake systeem is zonder twijfel het bekendste performance upgrade product van RacingLine. En dat heeft een reden. Dit inlaatsysteem is ontwerpen met een design dat goedgekeurd is voor de originele standaarden en het heeft een capaciteit voor luchtstroom tot 600 pk en meer. Maak in deze blog kennis met het R600 Intake systeem van RacingLine.

Back to the basics

Sinds de verbandingsmotor is ontstaan, bestaat het al; hoe effectiever je een hoeveelheid koude, verse lucht in de cilinders kunt krijgen, hoe meer vermogen en efficiëntie je motor zal bereiken. Dit geldt ook voor nieuwe moderne TSI-turbomotoren met directe injectie. Met name als je de auto opnieuw toewijst voor meer vermogen.

Vanaf de basis is de verbrandingsmotor dus in feite een pomp. Lucht en brandstof gaan aan één kant erin en krijg je uitlaatgassen, warmte en een draaiende krukas uit de andere kant. Als vuistregel heeft een motor ongeveer 14 keer zoveel lucht nodig als brandstof. Dus neemt de brandstof toe of draai je een hoger toerental dan dient de bijbehorende luchtstroom ook toe te nemen. De fabrieks-intake is normaliter gewoon niet in staat om dat soort luchtstroom bij een hoger vermogen te leveren en dat betekent dat de motor niet voldoende van lucht wordt voorzien.

Originele intakes

Over het algemeen zijn fabrieks-intakes redelijk goed. Maar bij fabrieksonderdelen speelt een compromis een rol en zijn bepaalde factoren van invloed op de productie. Wanneer bijvoorbeeld de ingenieurs van de Volkswagen Groep hun luchtinlaten specificeren, zijn hun prioriteiten anders en willen ze iets dat kosteneffectief, stil en redelijk efficiënt is.

De 2.0/1.8 TSI-motoren in de MQB-platform hebben auto’s een redelijk intake systeem als standaard. De bijgevoegde PU-doos is van behoorlijke omvang, het materiaal is goed bestand tegen de hitte van de motorruimte en zelfs het standaard papieren paneelfilter heeft een goed oppervlak en stroomt redelijk goed (als het tenminste schoon en nieuw is).

Heb ik dus wel een Cold-Air Intake systeem nodig?

Nu denk je wellicht ‘’Heb ik dan wel een cold air intake systeem nodig?’’. Is je auto standaard? Dan is het antwoord: nee, je hebt geen cold air intake systeem nodig. Maar wij autoliefhebbers, zijn niet voor niets autoliefhebbers. Veel autoliefhebbers schaffen wel een intake systeem aan en dat is volkomen veilig om te doen. Het ziet er geweldig uit, klinkt goed als je het gaspedaal loslaat en je bent klaar voor eventuele toekomstige upgrades.

Maar wanneer je het vermogen van je auto groter maakt dan standaard, begint het fabrieks air intake systeem een ​​behoorlijke beperking te worden voor het vermogen en de efficiëntie van de motor. Stage 1 auto’s bereiken het omslagpunt waarop je ofwel een inlaatsysteem moet monteren of moet accepteren dat je een beetje vermogen (16-20 pk) opoffert.

Als je dan stage 2 hebt bereikt, heb je geen keus, je hebt die intake nodig. Doe het werk goed, kies voor jezelf een R600 – wat nog steeds de inlaat is die wordt gekozen voor de overgrote meerderheid van de Stage 3 500+ pk-auto’s die er zijn – dan weet je zeker dat je de ‘ruimte’ hebt voor toekomstige mods, hoe ver ook je gaat.

Voor degenen onder ons die gemotiveerd zijn om meer vermogen uit hun auto’s te halen, heeft RacingLine technische middelen geïnvesteerd in de ontwikkeling van zo’n geavanceerd Full Cold Air Intake systeem voor de 2.0 en 1.8 MQB TSI-motoren.

Racingline R600 - Cold Air Intake - Audi A3 / S3 8V - Audi TT / TTS 8S - Skoda Octavia RS 5E

Racingline R600 – Cold Air Intake

 

Waarom heb ik een Cold-Air Intake Systeem van RacingLine nodig?

1. Grootte doet ertoe

Bij een Cold Air Intake systeem doet grootte ertoe. RacingLine heeft het grootste airboxvolume op de markt gebracht voor MQB-auto’s dat ervoor zorgt dat hogere luchtstroomsnelheden en inlaattemperaturen worden bereikt. De R600 bevat een (meer dan) dubbele Trifoam filter. Dit gigantische, dubbele filter maakt minimale drukverschillen mogelijk, maar geeft toch maximale filtratiebescherming aan je motor. Kijk eens naar deze cijfers:

  • Standaard filteroppervlak = 43.200mm²
  • R600 filteroppervlak = 96.477 mm²

2. Houd het koel

Het is zo belangrijk om lucht van buiten de auto aan te zuigen. Ongeacht de omgevingstemperatuur op de dag, deze lucht is ‘koud’ in vergelijking met de hete lucht in de motorruimte. En vergeet niet: als de temperatuur van de air intake stijgt, neemt het vermogen van je motor af. Dus door de inlaatopeningen van de R600 over de voorkant van de auto uit te breiden, maximaliseert dit de hoeveelheid koude lucht die de gigantische, dubbele airbox inademt. Kijk naar het onderstaande CFD-model en je kunt zien welk verschil dubbele intakes maken.

 

R600 Racingline air intake

 

En dit is waarom open intakes in de markt – met een filter in de motorruimte – gewoon niet optimaal werken.

Omdat de cilinders maar zoveel lucht kunnen bevatten, leiden de lagere luchtdichtheden van hete lucht tot minder zuurstof in de verbrandingskamer. Minder zuurstof betekent minder brandstofverbruik en minder brandstofverbruik betekent minder vermogen. Kies daarom geen onbeschermde open intake.

3. Materiaal verschil

En het gaat niet alleen om het ontwerp van de airbox. Het gaat ook om de materialen waarvan het is gemaakt.

De R600 is vervaardigd in het VK van hetzelfde PU-polymeermateriaal als de originele fabrieksairbox. Dit helpt voorkomen dat de gevreesde hitte in de inlaatluchtstroom trekt. Het is gemakkelijk te achterhalen: luchtboxen van polymeer nemen geen warmte op zoals metalen kits. Zelfs de glanzende koolstofvezel die zo geliefd is bij sommige tuners, heeft lang niet dezelfde thermische weerstand als PU-materiaal.

Dit betekent dat na een snelle rit de warmte-onderdompeling enorm in de airbox zal zijn als je het verkeerde materiaal hebt gekozen, zoals dunne carbon, of verwacht te vertrouwen op een dun metalen schild voor bescherming tegen hitte.

4. Het gaat ook om innerlijk

Naast het feit dat de R600 een prachtig excellent ontwerp heeft, vergeten sommigen dat de binnenkant ertoe doet als het gaat om de prestaties van het intake systeem en niet alleen hoe een airbox uitziet.

Welk inlaatsysteem je ook kiest, kies de beste filter hiervoor. Een Air intake is immers goed als de filter erin ook goed is. Kies bij de R600 de filters van RacingLine; de Trifoam filter of Preload Cotton Filter. Lees in deze blog de verschillen en welke de beste optie is voor jou.

5. Oorgenot

Zoals we eerder beschreven is een van de belangrijkste vereisten van de Volkswagen Group dat intakes te allen tijde stil te houden. Net als bij het spelen van blokfluit is het een simpel feit dat meer luchtstroom meer geluid maakt. Klanten die de R600 installeren, merken doorgaans niet alleen een snellere gasrespons, maar ook mooie luidere, rijkere inductiegeluiden bij volledig open gas.

Omdat R600 een gesloten inlaatsysteem is, is de auditieve kant zo goed als perfect. De volumeniveaus zijn goed onder controle bij rustig rijden op de openbare weg. Maar open hem, laat hem hard draaien en de geluidskwaliteit klinkt elke enthousiaste chauffeur als muziek in de oren.

Geef een reactie