How to's

How to: High Flow Turbo Inlet monteren – VAG EA888 Gen. 3 – 1.8+2.0 TSI/TFSI E6

HF-Series high flow turbo inlet vs originele turbo inlet 2.0 TSI TFSI

Benodigdheden

  • Ratelsleutel
  • 7mm dopsleutel
  • T30 Torx bit/sleutel
  • Waterpomptang of flexibele slangklem tang
  • WD40 spray

Montage

  • Inbouwtijd: 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Bij een turbomotor geldt in de basis hoe beter de toe- en afvoer van koele lucht, des te meer vermogen kan er behaald worden. Origineel worden de motoren door autofabrikanten op een dusdanige manier ontwikkeld, zodat deze op een veilige manier voldoende vermogen genereren en tegelijkertijd ook voldoen aan de gestelde milieueisen voldoen. Ook proberen autofabrikanten vaak geluiden te dempen die volgens menig bestuurder (zonder verstand van zaken) als vervelend kan ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geluid van de turbo en het afblazen van turbodruk.

Een van de onderdelen van auto’s uit de VW-Audigroep met het MQB-platform en de 1.8 of 2.0 TSI/TFSI EA888 Gen. 3 motoren dat ervoor zorgt dat het aanzuiggeluid van de intake minder hard is, is de turbo inlet (ook wel intake elbow of turbo elbow genoemd). Deze is standaard op een dusdanige manier vervaardigd, dat de inlaatlucht minder snel richting de turbo aangezogen kan worden. De intake pipe is als ware ‘geknepen’.

Om meer inlaatlucht naar de turbo te laten aanzuigen en het inlaatgeluid te versterken, kun je een high flow turbo inlet pipe monteren van bijvoorbeeld HF-Series of Racingline. Het grote voordeel van een high flow turbo inlet is dat deze een grotere diameter heeft en geen restricties heeft. Hierdoor kan de lucht zonder wervelingen of obstakels direct richting de turbo aangezogen worden.

Een bijkomend voordeel is dat het aanzuiggeluid versterkt wordt. In principe kun je stellen dat je de motor afhelpt van zijn ‘astma’. Na het monteren van de high flow turbo inlet kun je een toename in vermogen verwachten van ca. 4-5 pk (als de auto al van chiptuning is voorzien). Ook zal je merken dat de gasresponse verbeterd zal zijn. De auto komt sneller op toeren, waardoor ook het vermogen sneller vrij zal komen. De meeste vermogenswinst is merkbaar in het middengebied.

Het upgraden van de turbo inlet is een absolute aanrader, vooral in combinatie met het monteren van een andere intake (bijv. een HF-Series carbon air intake of de R600 intake van Racingline) en/of intake hose.

Deze high flow turbo inlet is onder andere passend voor VW Golf 7 GTI, Golf 7 R (ook facelift), Audi S3 8V, Audi TT en TTS 8S, Seat Leon Cupra 5F, Skoda Octavia en Octavia RS 5E, Superb B8, VW Arteon, VW Passat B8 en de VW T-Roc.

HF-Series high flow turbo inlet vs originele turbo inlet 2.0 TSI TFSI

De high flow turbo inlets van HF-series en Racingline zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium en hebben beide een binnen diameter van ongeveer 66 millimeter. Dat is bijna 5 millimeter groter dan de originele turbo inlet. Daarnaast is de aansluiting voor de turbo vervaardigd uit een CNC-gedraaide aluminium flens. Dit zorgt ervoor dat je geen gekke randjes aan de binnenkant hebt, waardoor de stroming optimaal zal zijn.

De flens is voor voorzien van een rubberen ring die zorgt voor een luchtdichte afsluiting op de turbo, waardoor je geen drukverlies zal krijgen aan de inlaatkant. Daarnaast zit er nog een kleine flensaansluiting op de bocht. Deze is geschikt voor het montere van de originele PCV-slang.

Montage van deze high flow turbo inlets is vrij eenvoudig en zorgt met weinig inspanning voor een mooie winst in performance, vooral in combinatie met chiptuning en het monteren van een eventuele andere intake, downpipe en/of intercooler. In een stage 2 getunede auto, is er ongeveer een vermogenswinst van 4 tot 5 pk te behalen. Dit is natuurlijk afhankelijk van welke upgrades je hebt en hoe extreem jouw chiptuning is, maar we hier over gemiddeldes.

In bovenstaande video is te zien hoe wij een HF-Series high flow turbo inlet monteren op de turbo van een Audi S3 8V. Deze auto is voorzien van ABT chiptuning.

Stappenplan inbouwen high flow turbo inlet

Nu volgt een uitleg die je stap voor stap laat zien hoe je de turbo inlet van HF series of vergelijkbare turbo inlets kunt monteren op de 1.8 en 2.0 TSI/TFSI motoren MQB-platform (EA888 Gen. 3).

Stap 1: Verwijder de motor afdekkap, de PCV-slang en de aanzuigslang naar de luchtfilter.

De motorafdekkap zit met vier rubbertjes vastgeklikt op de motor. De motorafdekkap is eenvoudig los te halen door deze recht naar boven te trekken. Zo ligt het motorblok vrijer en kun je eenvoudiger bij de turbo inlet komen.

De turbo inlet zit gemonteerd aan de rechterkant van de turbo. Om bij de turbo inlet te komen, dien je eerst de aanzuigslang te verwijderen. Dit doe je door de voorste klem los te maken. Hier heb je speciale tangen voor, maar het is ook mogelijk om deze los te maken met bijvoorbeeld een waterpomptang. Let op, er zit soms wat spanning op de klem, dus je wil niet dat deze los zal schieten. Vervolgens kun je de slang van de luchtfilterbehuizing afschuiven. Maak ook de 7mm bout van de slangklem los, zodat je de aanzuigbuis ook van de turbo inlet kunt afschuiven. Je ziet dan de turbo inlet goed zitten.

Omdat je de originele turbo inlet gaat demonteren, is het altijd prettig om even een schoon doekje of papiertje erin te stoppen, zodat er geen vuil of andere ongewenste onderdelen in de turbo komen.

Voor het verwijderen van de PCV-slang, kun je het beste wat ruimte maken door de stekker die ernaast zit los te maken. Dit doe je door het pinnetje omhoog te trekken en vervolgens de stekker los te trekken. Soms gaat deze stekker wat lastiger los, maar ga dan niet te veel wrikken met de stekker, deze willen nog wel eens snel afbreken.

De PCV-slang is soms is heel lastig los te krijgen, dat ligt eraan of je een constante druk aansluiting of de klikaansluiting hebt. De auto in de video heeft een klikaansluiting. Deze heeft als voordeel dat je de slang vrij eenvoudig kunt losklikken. Je knijpt in de aansluiting tot je een klik hoort en trekt deze vervolgens los. Als je geen klik aansluiting hebt, kun je proberen om hem los te maken door er aan te trekken en er eventueel een haakje achter te wrikken. Mocht de slang dan nog niet losgaan, dan is aan te bevelen om de PCV-slang in zijn geheel los te maken vanaf het carter. Hiervoor dien je wel de bobine rail los te maken. Je kunt dan na het loshalen van de turbo inlet de slang eraf halen.

Slangklem luchtfilter losmaken voor montage high flow turbo inlet 2.0tfsi
7mm bout slangklem turbo inlet 2.0tfsi
Stekker DV losmaken 2.0 TFSI

Stap 2: Originele Turbo inlet losmaken

Nu is het tijd om de T30 torx bout los te maken waarmee de turbo inlet vast zit op de turbo. Meestal zit deze niet al te strak vast. Let wel goed op dat je bij het losmaken van deze bout je deze niet laat vallen. Deze is dan lastig terug te vinden. Ook zit er vaak een rubber ringetje onder deze bout. Zorg ook hierbij dat je deze niet verliest. Na het losmaken van de T30-bout, kun je de turbo inlet met de klok mee draaien totdat deze los is. Daarna kun je hem naar achteren trekken en heb je de turbo inlet verwijderd.

Torx T30 bout turbo inlet EA888.3 2.0 TFSI

Stap 3: High Flow turbo inlet inbouwen

Nadat je de originele turbo inlet hebt verwijderd, kun je de nieuwe high flow turbo inlet gaan monteren. Voordat we dit doen is het aan te bevelen om de rubberen ring van de turbo inlet in te spuiten met wat WD40. Op deze manier voorkom je dat de rubberen ring beschadigd raakt en eventueel zou gaan lekken tijdens het monteren van de high flow turbo inlet.

Doordat de high flow turbo inlets groter zijn dan origineel, kan het soms wat lastiger zijn om de nieuwe turbo inlet goed te positioneren bij montage. Om wat meer ruimte te maken kun je omliggende stekkertjes loskoppelen.

Bij het monteren van de high flow turbo inlet, is het belangrijk dat je de flens goed recht positioneert voor de turbo. Vervolgens druk je de turbo inlet er voorzichtig in en draai je deze een kwartslag tegen de klok (totdat deze niet meer verder kan). Ga de montage niet forceren, want dan heb je kans dat je de rubber van de turbo inlet beschadigd, waardoor deze kan gaan lekken of niet goed zal afsluiten. Nadat je hebt gecontroleerd of de high flow turbo inlet juist is geplaatst, kun je deze vastzetten met de T30 bout (en indien er af fabriek een rubbertje bij het boutje aanwezig was, niet vergeten deze mee terug te plaatsen). Draai de bout vast, maar let op dat je deze niet al te strak zal aandraaien. De schroefdraad is namelijk van aluminium.

Stap 4: aansluiten van alle stekkers en PCV-slang

Nadat de high flow turbo inlet is gemonteerd, is het tijd om alle stekkers en de PCV-slang terug aan te sluiten. Het beste start je met de PCV-slang, aangezien deze het eenvoudigst is aan te sluiten met wat ruimte. De PCV-slang is eenvoudig terug te monteren door deze op de flens van de high flow turbo inlet te klikken. Vervolgens kun je de stekkers die je hebt losgemaakt weer terug aansluiten.

Stap 5: Aanzuigslang terugplaatsen

De aanzuigslang van de luchtfilter naar de turbo inlet gaat hetzelfde, zoals we deze hebben losgemaakt. Plaats de slang als eerste op de turbo inlet. Schuif de slang op de turbo inlet en positioneer hem zo dat hij in de juiste richting wijst (de luchtfilter). Schuif de slang vervolgens ook over de luchtfilter. Vervolgens kun je de slangklem vastdraaien met een dop 7 en een ratelsleutel. Ook maak plaats je aan de kant van de luchtfilter de klem weer terug.

Stap 6: Testen en motorafdekkap terugplaatsen

De laatste stap is om te controleren of je alles weer juist hebt aangesloten en terug hebt geplaatst. Start ook even de auto en geef een paar keer gas (met warme motor). Om te controleren of je geen gekke geluiden hoort.

Vervolgens kun je de motorafdekkap terugplaatsen door deze op de bevestigingspunten terug te klikken. En dan is het tijd om te genieten van je nieuwe upgrade. Veel succes! Bij vragen kun je altijd een comment achterlaten of de video terugkijken.

Producten uit deze blog

HF-Series – High Flow Turbo Inlet Pipe – 1.8 + 2.0 TSI en TFSI E6-motoren

101,-

HF-Series High Flow Turbo inlet. Passend voor Volkswagen Golf 7, Golf 7 GTI, Golf 7 R, Polo AW1, Passat B8, VW Arteon, Audi A3 8V, S3 8V, TT en TTS 8S, Seat Leon 5F (ook Cupra), Seat Ateca, Skoda Octavia (ook Octavia RS) met een 1.8 of 2.0 TSI of TFSI E6-motor. Uitstekende pasvorm en verbeterde prestaties.

Geef een reactie