Luchtfilters

RacingLine Air Filters: Welke moet je kiezen? (de verschillen uitgelegd)

Verschil racingline schuimen filter en katoenen filter

De RacingLine Air Filters zijn in 2 varianten beschikbaar: de Trifoam Filter en de Pleated Cotton Filter. Maar wat is het verschil tussen deze twee luchtfilters en welke is het meest geschikt voor jou? Dat lees je in deze blog. Wij hebben de twee varianten uitgebreid onderzocht en getest. Lees hieronder de review over de RacingLine Air filters en maak eenvoudiger een keuze.

De Luchtfilters van RacingLine behoren uit verschillende tests tot een van de meest kwalitatieve luchtfilters in de markt. Naast de Trifoam Filter biedt RacingLine nu ook een cotton air filter aan voor de R600 Intake systeem. Beide filters zijn te gebruiken wanneer je een bestaande RacingLine intakesysteem hebt. Ze zijn uitwisselbaar.

 

RacingLine Air filters per type auto-eigenaar

De keuze welke air filter je moet kiezen, hangt af van welke type auto-eigenaar je bent. Ben je een gebruiker dat het liefst de luchtfilter installeert en er vervolgens geen omkijken naar meer heeft, dan is de Pleated Cotton Air Filter de beste optie voor jou. De Pleated Cotton Filter zorgt ervoor dat je jarenlang probleemloos en hoogwaardig kan blijven autorijden met weinig onderhoud. Wil je meer bescherming tegen het vuil dat zich uiteindelijk in het filteroppervlak zal nestelen bij de Pleated Cotton Air Filter? Zorg er dan voor dat je de optie Cotton Filter ‘Oversock’ kiest.

Ben je een auto-eigenaar die op zoek is naar maximale vermogen voor de maximale tijd, dan is de keuze snel gemaakt. De Trifoam filter is geschikt voor enthousiaste auto-eigenaren die een bredere glimlach wensen tijdens het autorijden. De Trifoam Filter dient nu en dan schoongemaakt en opnieuw geolied te worden.

Later in deze blog duiken we nog dieper in de verschillen.

Trifoam Pleated Cotton Overstock

Links: Trifoam Filter, Midden: Pleated Cotton, Rechts: Pleated Cotton met Oversock ©RacingLine

Waarom is een luchtfilter in mijn intake zo belangrijk?

Laten we eens eerst kijken waarom een luchtfilter eigenlijk belangrijk is. Een automotor heeft een enorme hoeveelheid schone, frisse lucht nodig om het soort vermogen te leveren waartoe een moderne TSI in staat is. De luchtstroom is van belang, maar ook is het cruciaal om al het vuil uit de vitale onderdelen van de motor te houden. Daarvoor is een luchtfilter noodzakelijk.

Stel je eens voor je dat je motor duizenden kilometers zonder filter zou draaien. De prestaties zouden geweldig zijn, maar kleine vuildeeltjes zullen geleidelijk motorslijtage veroorzaken, wat weer leidt tot prestatieverlies. Op langere termijn kan dit flinke problemen veroorzaken en leiden tot een motorstoring. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een luchtfilter/ air filter is dus de balans tussen het filteren van vuil uit de lucht (zodat er schone lucht door je motor stroomt) en het zorgen dat er voldoende lucht in de motor kan stromen. Het is het hart van je intake dat zorgt dat het efficiënt en maximaal werkt.

 

Verschillende soorten luchtfilters

Wanneer een auto geproduceerd is en uit de fabriek komt, wordt deze standaard met een papieren filter geleverd. Papieren filters zijn eenvoudig, effectief, maar vooral goedkoop. Maar wat ze vooral niet zijn, is efficiënt.

Het eerste dat je moet weten, is dat filters vuil moeten tegenhouden door het ofwel te blokkeren of op te vangen. Met andere woorden; het op het oppervlak moeten opvangen of dieper in de filter.

Het verbaast mensen vaak dat bijna alle filtermaterialen, als ze nieuw zijn, de neiging hebben om ongeveer hetzelfde als elkaar te stromen (voor een bepaald oppervlak). Pas als de filter vuil wordt, komen de grote verschillen naar voren. Bij het overwegen van een filter is het goed om te weten dat altijd het grootst mogelijke filter moet worden gekozen om te zorgen voor het grootste oppervlak om de minste drukval te veroorzaken.

Door het oppervlak te vergroten, wordt de drukvalwaarde verlaagd – wat betekent dat er meer vrij stromende schone lucht in het inlaatsysteem kan komen – waardoor de volumetrische efficiëntie van de motor toeneemt.

Luchtfilters van geplooid katoen hebben altijd meer oppervlakte dan een qua afmetingen identiek schuimfilter. Dit komt door de aard van de constructie van het plooipakket – het wordt minutieus gevouwen in een ‘zigzag’-vorm, vergeleken met het uniforme gladde profiel van schuimfilters.

In eerste instantie lijkt dit vanuit filtratieoogpunt een groot voordeel voor de Pleated Cotton. Het grotere dwarsdoorsnede-dieptegebied van het schuim compenseert echter het lagere oppervlak omdat het vuildeeltjes van verschillende grootte door de schuimlagen tegenhoudt, terwijl bij vouwfilters de filtratie wordt uitgevoerd op het oppervlak van het plooipakket, met weinig ruimte voor deeltjes om door de filtratiemedia te verplaatsen.

Verschillen Trifoam filter Pleated Cotton

©RacingLine

Wat zijn de keuzes voor RacingLine Intakes?

RacingLine heeft sinds de oprichting van de Intake assortiment van RacingLine in 2010 alleen de Trifoam filter aangeboden. De reden hiervan is dat het de meest effectieve vorm van filtratie is die beschikbaar is waarbij de best mogelijke balans wordt gecombineerd tussen de bescherming tegen vuil die een automotor nodig heeft, met de maximaal mogelijke luchtstroom die nodig is voor grote vermogenswinst.

Maar het is een motorsportonderdeel – en zoals met alle motorsportonderdelen, moet je je committeren aan een regelmatig onderhoudsprogramma – omdat het regelmatig schoonmaken en opnieuw oliën ervoor zorgt dat het elke keer weer helemaal opnieuw presteert.

Toch zijn er auto-eigenaren die dit soort onderhoud niet op zich wil nemen. Veel eigenaren geven er de voorkeur aan om een ​​robuuster filter te ‘passen en vergeten’. Daarom heeft RacingLine een alternatief gelanceerd waarmee je gemakkelijker kunt leven: de Pleated Cotton filter.

Beide zijn geweldige filters en van beide zal je jarenlang plezier hebben. Er is hier geen goede of verkeerde keuze.

 

1. Trifoam filter van RacingLine

Laten we eens de Trifoam filter van RacingLine gedetailleerder bekijken. Bij de Trifoam drielaagse schuimfilter zijn drie verschillende dichtheden schuim aan elkaar gehecht tot grote platen en vervolgens met de hand in vorm gesneden en over een plastic materiaal gehecht om de vorm te vormen.

De liefde voor dit schuimmateriaal van RacingLine komt van de noodzaak om de allerbeste inductiematerialen voor hun raceprogramma’s te ontwikkelen in de afgelopen in 20 jaar. Als je kijkt naar de hoeveelheid motorsportteams van het hoogste niveau over de hele wereld, Denk aan Word Rally, WEC en F1 gebruiken zij momenteel ook schuimfiltermateriaal.

Voor RacingLine gaat de voorkeur voor schuim ook vanwege de tolerantie voor stofbelasting, die veel beter is dan die van katoen of papier. In de industrie staat de Trifoam van RacingLine bekend als een ‘multilayer depth loading media’. Wat betekent dat? Wanneer stof in het materiaal wordt geschoten, wordt het door de diepte van het schuim opgesloten – zodat de luchtpaden langer openblijven in plaats van het op het oppervlak te verzamelen.

Daarentegen worden katoenen filters (en ook de papieren fabrieksfilters) een ‘surface loading media’ genoemd, wat betekent dat al het vuil zich ophoopt op het oppervlak van het filter, waardoor de luchtpaden langzaam worden geblokkeerd.

Haal je microscoop tevoorschijn en je zou zien dat het schuim een ​​veel grotere doorsnede heeft en dus veel meer plekken waar het vuil door zijn diepte kan blijven plakken. Het is ook veel meer open, wat geweldig is voor de luchtstroom. De grote open doorsnede heeft volledig willekeurige doorgangen door de ‘bubbels’ in het schuim, zodat de lucht er niet recht doorheen kan. Het vuil kan er natuurlijk ook niet recht doorheen, waardoor het vuil diep in het filter vast komt te zitten.

Dit alles betekent dat het Trifoam filter veel meer stof aankan en in de meeste omgevingen in wezen langer betere prestaties levert.

Er is ook meer om te overwegen. Schuimfilters wegen een fractie van een katoenenfilter. Ook het ontwerp dat RacingLine gebruikt, betekent een enorme vergroting van het oppervlak. In plaats van veel ontwerpen die een eindkap op het luchtfilter gebruiken, is het open uiteinde van de Trifoam filter allemaal bruikbaar filtermateriaal. En bij een filter draait alles om dat oppervlak.

Racingline Cup Edition - Cold Air Intake - VW Golf 7 GTI - Golf 7R / Seat Leon 3 (5F) Cupra

Onthoud wel…

Schuim is een relatief delicaat materiaal, een materiaal dat echt een beetje liefde nodig heeft van de eigenaar om het te onderhouden. Het geheim om het Trifoam filter in topvorm te houden, is door het regelmatig schoon te maken en opnieuw te oliën (met behulp van de Racing Line filter clean set). Doe dit en het zal elke keer terugkeren naar de nieuwe staat. Verwaarloos je het dan zal het uiteindelijk uitdrogen en verslechteren.

Dus als je met je auto racet, of altijd de allerbeste luchtstroom wenst, dan is de Trifoam de beste filteroptie voor jou.

Samenvattend: waarom de Trifoam filter?

 1. Best mogelijke luchtstroom voor betere prestaties
 2. Luchtstroom verslechtert nauwelijks bij stofbelasting
 3. Schuim is delicater (en heeft zo wel meer zorg nodig)
 4. Na het schoonmaken en opnieuw oliën zo goed als nieuw
 5. Lichtgewicht en prachtig ontwerp

Racingline R600 - Cold Air Intake - Audi A3 / S3 8V - Audi TT / TTS 8S - Skoda Octavia RS 5E - schuimfilter

2. Pleated Cotton Filter van RacingLine

Als we kijken naar de nieuwe Pleated Cotton Filter van RacingLine is deze een extreem robuust en duurzame filter, maar heeft ook een uitstekende stromingseigenschap en minimale initiële drukval.

Uiteindelijk draait het bij de prestaties van een filter om het oppervlak. De diepe plooien op de katoenen filter van RacingLine vergroten duidelijk het oppervlak, terwijl het epoxy gecoate gaas het katoen omhult met een duurzame buitenlaag.

Het is gemaakt van drie lagen extreem fijngeweven katoen, strak aan de boven- en onderkant gebonden door het gaas. Het materiaal wordt vervolgens geplooid en met de hand gevormd. Door het oppervlak te vergroten, vergroten deze plooien het filtervermogen en het vuilopnamevermogen. Het gaas biedt de ondersteuning om te voorkomen dat het filtermateriaal in de motor worden gezogen en zorgt ook voor een duurzame buitenlaag om te beschermen tegen groter vuil. Als ze schoon zijn, zijn beide filters qua prestaties bijna identiek. De initiële drukvalcijfers zijn net zo goed, en wat betreft vermogen en koppel is het verschil bijna verwaarloosbaar.

Dus je denkt nu misschien dat dit een gemakkelijke keuze is voor het geplooide katoen.

Maar geplooid katoenen filtermateriaal zal uiteindelijk sneller verstoppen als je er snel veel vuil op gooit (zoals het volgen van een andere auto over een stoffige weg). Al dit vuil zal zich ophopen op het oppervlak van het filter en het geleidelijk verstoppen – wat uiteindelijk het motorvermogen beperkt naarmate de filterefficiëntie daalt.

Terwijl vuil er doorheen probeert te komen, begint het zich eerst op te hopen in de onderste vallei van de plooien en langzaam op te bouwen naar de toppen. Het is helemaal niet gevaarlijk voor je motor, omdat het nog steeds volledige filtratie biedt. Maar geleidelijk aan merk je misschien dat de prestaties niet meer zijn wat het ooit was – en dat is idealiter het moment om je filter te vervangen.

Kortom, de Pleated Cotton filter wordt eerder beperkend, terwijl het schuim erg open blijft.

De Pleated Corron filter heeft ook andere voordelen. Alle andere katoenen filters op de markt hebben de neiging om een ​​zwaar PU-klemontwerp te gebruiken; die van RacingLine blijft een gigantische luchthoorn / ram-pijp gebruiken, net als het Trifoam-ontwerp – wat duidelijke voordelen biedt ten opzichte van de concurrentie. Het vermindert het gewicht marginaal en maakt een gemakkelijke aansluiting mogelijk op de fabrieksturbo-inlaatslangleidingen of op onze siliconen pijpupgrades met een prachtige, soepele luchtstroom gegarandeerd.

Racingline katoenen sportluchtfilter R600

Samenvattend: waarom de Pleated Cotton filter?

 1. Robuust en gaat langdurig mee
 2. Uitstekende vloei-eigenschappen wanneer de filter nieuw is
 3. Geen reiniging nodig (fit and forget-principe)
 4. Gigantisch oppervlak en luchthoorn in het leidingwerk

3. Pleated Cotton Filter ‘Oversock’ van RacingLine

Wanneer je kiest voor de Pleated Cotton filter van RacingLine heb je twee opties om uit te kiezen. De RacingLine ‘Oversock’ is een extra schuimmateriaal dat je eenvoudig over de bovenkant je Cotton Filter schuift. Het enkellaagse schuimmateriaal beschermt vuil en stof tegen afzetting op het katoenen filteroppervlak. Het is heel gebruikelijk in de autosport, vooral voor off-road racen om deze buitenste beschermingslaag te bieden.

Oversock

Oversock RacingLine

Als het tijd is om je auto een onderhoudsbeurt te geven, schuif je gewoon de ‘Oversock’ eraf en maak je hem schoon of vervang je hem.

De Oversock zorgt ervoor dat het oppervlak van je Pleated Cotton Filter als nieuw blijft en beschermt.

Bekijk de foto hieronder. Hier is een stofbelastingstests uitgevoerd om de filterefficiëntie te testen door fijnstof gedurende een langere periode door elke filter te vuren. Op de foto is de linkerfilter met een Overstock gemonteerd (voor de foto is deze verwijderd). De rechter filter had geen Oversock. Je kunt zien dat de rechterfilter het zware stof uitstekend heeft opgevangen, maar nu dus aanwezig is op het oppervlak. Zo zie je ook dat de linker filter bijna helemaal schoon is dankzij het gebruiken van de Oversock.

Verschil oversock wel en niet

Links Oversock gebruikt – Rechts zonder Oversock ©RacingLine

RacingLine Filterreiniging

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je de Trifoam filter van RacingLine in topvorm houden door deze regelmatig schoon te maken en opnieuw te oliën. Hiervoor kun je de RacingLine Filterreinigingsset gebruiken. Deze reinigingsset werkt uitstekend en zorgt ervoor dat je filter telkens weer als nieuw is. Het is van belang om de juiste schoonmaakmaterialen te gebruiken, aangezien het foute materiaal de structuur van de filter ernstig kan beschadigen en het niet meer te redden valt. Vandaar dat we altijd aanbevelen om de originele RacingLine filterreinigingsset te gebruiken. De handleiding voor het schoonmaken van de Trifoam filter met het reinigingsset van Racingline lees je in deze blog.

"Racingline

Trifoam Filter:

 1. Controleer om de 6 maanden de filter. Controleer of deze schoon is en nog geolied is.
 2. Reinig iedere 16.000 kilometer de filter. Zorg er ook voor dat deze opnieuw is geolied.

Pleated Cotton Filter

 1. Controleer om de 16.000 kilometer of de filter schoon is.
 2. Vervang de filter elke 60.000 kilometer.

 

Levensduur van een filter

Het is belangrijk om te onthouden dat de omstandigheden waarin je je auto gebruikt een enorm verschil maakt voor de levensduur en onderhoudsschema’s van een filter.

Rijd je in droge, stoffige omstandigheden, dan zul je een filter veel vaker moeten reinigen en/of vervangen. Rijd je in schone lucht met minder stof, dan gaat een filter veel langer mee zonder aandacht.

Een filter van geplooid katoen kan extreem slijtvast en duurzaam zijn, maar schoonmaken kan schadelijk zijn voor de stofafstotende eigenschappen. Wanneer je een filter van geplooid katoen (Pleated Cotton) reinigt, gaat een deel van de moleculaire structuur van het katoen verloren. Op het eerste gezicht kan dit vaak over het hoofd worden gezien omdat het vrijer wordt – maar in feite vermindert het de filtratie-efficiëntie van de unit – wat het belangrijkste doel van een luchtfilter is. Een filter van geplooid katoenen gaas kan extreem slijtvast zijn, maar in ruwe, stoffige omgevingen wordt dit drastisch verminderd.

Schuimfilters worden daarentegen niet beschadigd tijdens het reinigingsproces en al het vuil kan gemakkelijk worden verwijderd als het grondig wordt gedaan, waardoor de filter zo schoon blijft als het was toen het de fabriek verliet. Het belangrijkste risico van het verkorten van de filterlevensduur van schuimfilters is dat de filterolie uitdroogt. Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de filter wordt gereinigd en opnieuw geolied in overeenstemming met de gebruiksrichtlijnen. Dit zorgt ervoor dat het filterelement jarenlang als nieuw zal functioneren.

 

Samenvattend RacingLine Air Filters:

Als je op zoek bent naar een ‘fit and forget’-benadering, dan is het advies om te kiezen voor een Pleated Cotton filter. Ben je echter bereid om een filter regelmatig te onderhouden voor betere prestaties, kies dan de Trifoam filter van RacingLine.

Racingline R600 - Cold Air Intake - Audi A3 / S3 8V - Audi TT / TTS 8S - Skoda Octavia RS 5E

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord