Luchtfilters

Zo onderhoud je de RacingLine schuimen luchtfilter (Trifoam) van een R600 intake

Racingline foam filter onderhouden - how to clean Racingline filter

De filter vormt het hart van een RacingLine intake. Het is een gespecialiseerd, met de handgemaakt onderdeel, dat is ontwikkeld voor hoge prestaties en gebruik in de autosport. En, net als bij alle andere onderdelen van je auto, verdient een filter goed verzorgd te worden en deel uit te maken van je reguliere onderhoudschema. Lees in dit artikel hoe je de RacingLine Foam (schuimen) filter onderhoud.

Onderhoud met de Reiningsset van RacingLine

De luchtinlaat-, luchtfilter-, olie- en reiningsset van RacingLine helpt je om de Trifoam filter van RacingLine te allen tijde in topconditie te houden en ervoor te zorgen dat het complexe drielaagse schuim jarenlang zijn kracht en filtratievoordelen blijft leveren.

Later in deze blog lees je de instructies voor de reiniging en onderhoud. Het is een eenvoudig proces, maar neem de tijd om de instructies goed door te lezen of zorg ervoor dat eventueel je monteur (indien van toepassing) ze leest voordat de schoonmaak wordt gestart. We raden ook aan deze notities bij je auto te bewaren voor toekomstige eigenaren.

Verder is het aan te raden om iedere 16.000 kilometer en/of tenminste elke 6 maanden te controleren, reinigen en opnieuw te oliën. Dit is een eenvoudige procedure en zorgt ervoor dat je filter de vermogensverbeteringen blijft leveren ten opzichte van een standaardauto. Als je auto regelmatig in een droge/stoffige omgeving wordt gebruikt, raden wij je aan om je filter vaker schoon te maken en opnieuw te oliën.

Als je de Trifoam filter niet met de bovenstaande intervallen reinigt, treedt er geen filtratieverlies op en is je motor nog steeds volledig beschermd. De prestatievoordelen van de extra luchtstroom van een schoon filter gaan echter verloren. Ook verkort je de levensduur van de filter.

RacingLine Oil & Cleaner Kit

De RacingLine Oil & Cleaner Kit is essentieel om je te helpen je filter te allen tijde in topconditie te houden en ervoor te zorgen dat het complexe drielaagse schuim jarenlang zijn kracht en filtratievoordelen blijft leveren. Het is belangrijk dat alleen deze olie- en reinigingsset wordt gebruikt, omdat deze set speciaal is ontwikkeld om te werken met de Trifoam filter van RacingLine. Deze set is vanuit voorraad leverbaar op onze webshop.

 

Racingline Luchtfilter Olie- en Reinigingsset - Filter Cleaner

Racingline Luchtfilter Olie- en Reinigingsset – Filter Cleaner

 

Het vervangen van de RacingLine Trifoam filter

Net als alle andere filters in je auto, is het de moeite waard om het luchtfilterelement zelf regelmatig te vervangen. In plaats van te reinigen en opnieuw te oliën, geven klanten vaak er de voorkeur aan om eenvoudig hun filterelement te vervangen voor relatief lage kosten. De keuze hiervoor hangt af van je eigen wensen. Voor de Trifoam-filter adviseren wij vervanging na 2 jaar voor optimale prestaties. Uiteraard gaat de filter veel langer mee bij correct onderhoud zoals hieronder beschreven.

Goed om te weten voordat je start met reinigen

Als algemene regel geldt dat bij het verwijderen en opnieuw aanbrengen van een RacingLine-luchtfilter (of het nu een panel filter of cold air intake is), de volgende richtlijnen moeten worden gevolgd:

  1. Luchtfiltersets zijn van groot belang om de motor van de schoonste en juiste hoeveelheid lucht te voorzien. Ze moeten daarom met de grootste zorg en aandacht worden gemonteerd en onderhouden. Zorg ervoor dat je het proces hebt gelezen en begrepen voordat je hiermee begint.
  2. Als je twijfelt, is het raadzaam dit werk te laten uitvoeren door personen die over de nodige expertise beschikken, dat wil zeggen een opgeleide monteur.
  3. Deze instructies zijn alleen bedoeld als richtlijn en houden geen rekening met eventuele speciale functies.

Waarschuwing

Gebruik NOOIT een niet-geolied of droog schuimfilter in je voertuig, aangezien dit de efficiëntie aanzienlijk zal verminderen en kleine stofdeeltjes kan doorlaten zonder te worden vastgehouden door de stofretentieolie.

 

Stap 1: Je filter reinigen

Gebruik als eerste de RacingLine Foam Air Filter Cleaning Fluid. De RacingLine Foam Air Filter Cleaner is ontwikkeld om de luchtfilterelementen te onderhouden en te zorgen voor een nauwkeurige, gelijkmatige verspreiding met het pompwerkingsspuitsysteem. De reinigingsvloeistof verwijdert oude olie, vuil en andere resten van de filter voordat het opnieuw wordt geolied. Het is ontworpen om te worden gebruikt in een tweeledig reinigingsproces waarbij de reiniger de kleverige stofretentieolie op de filter afbreekt, die vervolgens wordt afgewassen met warm water. Omdat de vloeistof in water oplosbaar is, zorgt het ervoor dat elke overmatige applicatie kan worden verwijderd, wat een eenvoudiger proces biedt.

Spuit de reiniger rijkelijk op de filter en masseer het grondig in. Je moet ervoor zorgen dat de reiniger door alle lagen in het schuim is gewerkt en het kan nodig zijn om extra reinigingsmiddel aan te brengen, totdat je zeker weet dat de reinigingsvloeistof volledig in het schuim is doorgedrongen. Om de reiniger te helpen de olie af te breken, is het raadzaam om de filter 2-3 minuten te laten staan ​​en daarna de reiniger verder in het schuim te masseren.

De volgende stap is om de filter uit te wassen in warm water. Was de filter grondig totdat je er zeker van bent dat alle reinigingsvloeistof is verwijderd en het water dat door de filter loopt helder is. Het is ook aan te raden om water vanaf de schone kant naar buiten te laten lopen om het stof dat nog in het filter zit te verwijderen. Deze fase van het proces duurt niet langer dan 4-5 minuten. Opmerking: als je de filter voor een langere tijd onder water laat staan, kan de lijm in de filter zachter worden en uiteindelijk afbreken.

Volg daarna hetzelfde proces opnieuw met afwasmiddel, dit zal helpen om eventueel achtergebleven reinigingsmiddel in het filter af te breken. Breng een kleine hoeveelheid afwasmiddel aan op de filter en masseer in het schuim door het helemaal door te werken. Spoel de filter in koud water totdat geen zeepsop achterblijft en het water helder loopt. Schud ten slotte de filter om overtollig water te verwijderen.

​Nu de filter schoon is, moet je het minimaal 24 uur op een warme, droge plaats laten staan ​​totdat het volledig is uitgedroogd. Gebruik geen hogedrukluchtleiding of heteluchtpistool om het proces te versnellen.

Je bent nu klaar om naar stap 2 van het proces te gaan: het filter opnieuw oliën. Gebruik het olievrije filter pas nadat stap 2 is voltooid.

OPMERKING:

Gebruik in geen geval een sterk alkalische reiniger boven PH-8, zoals reinigingsmiddelen op basis van poeder of een wasmiddel voor kleding om de schuimfilter te reinigen. Het gebruik van een sterk alkalische reiniger zal de schuimstructuur afbreken en de effectiviteit van het filter vernietigen. Neem bij twijfel over wat veilig is om te gebruiken contact op met ons.

 

Stap 2: Je filter opnieuw oliën

Gebruik in stap 2 alleen de RacingLine Foam Filter Oil. Nadat je stap 1 – het reinigen van je filter – hebt voltooid en ervoor hebt gezorgd dat het volledig droog is, ben je klaar om de belangrijke fase van het opnieuw oliën uit te voeren.

De RacingLine Foam Air Filter Dust Retention Oil Spray is speciaal ontwikkeld voor de schuimfilters (Trifoam filters). De aerosol-oliespray zorgt ervoor dat stof en deeltjes binnen het schuimgedeelte worden vastgehouden, waardoor de mogelijke impact van deeltjes die op de lange termijn in het inlaatsysteem terechtkomen, wordt verminderd. De olie bedekt gewoon de schuimfilter en de viscositeit is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de olie blijft waar het nodig is, op het filter en niet in het inlaatsysteem wordt gezogen.

Lees eerst de instructies en veiligheidswaarschuwingen op het product voor gebruik. Gebruik de spuitbus in een goed geventileerde omgeving.

Houd de spuitbus ongeveer 2,5 centimeter van de filter en spuit in een cirkelvormige beweging over het hele schuimoppervlak totdat de grove schuimporiën zich net beginnen te vullen met olie. Draag dan beschermende handschoenen en gebruik je vingertoppen om de olie in de diepte van het schuim te ‘masseren’ terwijl het nog koud aanvoelt.

De spuitbus bevat een mix van olieconcentraat en verdunners die de olie helpen om in het schuim te dringen. De verdunners verdampen na ongeveer 5-10 minuten, dus masseer de olie in het schuim zodra het is aangebracht om de olie te helpen doordringen tot de fijne binnenste schuimlaag.​

Laat nadat olie is aangebracht de filter minimaal 30 minuten staan.

Je filter is nu klaar om opnieuw te installeren. Als je denkt dat je je filter te veel hebt geolied, dan is dat geen probleem. Je kunt het oppervlak van het schuim deppen met een sterk absorberende papieren tissue, die de meeste overtollige olie zal verwijderen. Voor herinstallatie dienen de montage-instructies van RacingLine te worden gevolgd.

OPMERKING:

Gebruik in geen geval filterolie van katoengaas of een andere olie die niet specifiek voor schuimluchtfilters is gemaakt, omdat olie niet aan het schuim hecht en dus stof door het filter kan laten met het risico van schade aan de motor en/of MAF-sensor.

Geef een antwoord