Uitlaatsystemen

Hoe krijg ik een sportiever geluid met mijn Audi RS4 of RS5 B9?

Sportiever geluid voor Audi RS4 en RS5 B9 2.9TFSI

Door de constant veranderende milieunormen, moeten ook de sportievere auto’s eraan geloven: downsizing. Ook de nieuwe RS4 en RS5 B9 zijn noodgedwongen teruggegaan in het aantal cilinders en de cilinderinhoud. En als kers op de taart is het ook nog een geblazen motor met turbo geworden. Van een ronkende V8 is de nieuwe generatie B9 overgegaan naar een 2.9TFSI V6 motor. De prestaties zijn nog altijd waanzinnig, maar velen missen het sportieve geluid. Er zijn meerdere manieren om toch een sportief geluid te krijgen met de RS4 en RS5 B9. Wij sommen nu de opties op in volgorde van prijs.

1. Het vervangen van de voorste dempers

Een van de meest eenvoudige upgrades om een sportiever geluid te krijgen, is het vervangen van de voorste dempers. Dit kan eenvoudig met de zogeheten non-resonated dempervervangers, ook wel pre-silencer delete genoemd. Met de middendempervervanger set van Bull-X kun je de originele voorste dempers vervangen met een rechte buis, zonder dat er een vervelend ‘dreungeluid’ optreedt. De dempervervangers kunnen eenvoudig geplaatst worden en eventueel vooraf de autokeuring weer omgewisseld worden met de originele dempers. Dit komt doordat de originele afmetingen en bevestigingspunten behouden blijven. Ook worden er bij de set van Bull-X aansluitadapters geleverd, zodat montage en het uitwisselen zeer eenvoudig is. Bekijk onderstaande video voor een indicatie van het geluid.

2. Kleppen bedienen via app

De Audi RS4 en RS5 B9 met de 2.9TFSI motor zijn beide standaard uitgerust met kleppen in de laatste uitlaatdemper. Deze kleppen zorgen ervoor dat de auto binnen de geluidsnorm van de ECE-typegoedkeuring valt. Deze kleppen zijn bij stationair, lage snelheden en bepaalde toerentallen meestal gesloten. Je kunt deze kleppen standaard niet handmatig bedienen. Met een CAN-Bus controler is het mogelijk om de kleppen handmatig te bedienen via een app of via een aangegeven knop in het interieur (meestal de EPS-knop). Hierdoor kun je het geluidsniveau van je standaard uitlaat eenvoudig bedienen. Ook werkt deze CAN-bus controller voor aftermarket uitlaten die gebruik maken van de originele klepsturing. Een voorbeeld van een dergelijk aftermarket uitlaatsysteem is het EGO-X uitlaatsysteem voor Audi RS4 en RS5 B9. Een dergelijke CAN-bus controler is al beschikbaar vanaf 399 euro. Let wel op dat dit type klepbediening niet volgens de ECE-typegoedkeuring is. Bij de autokeuring en bij gebruik op de openbare weg is dit dus niet legaal. Rijden hiermee is dus voor eigen risico.

3. Downpipes installeren

Een grote winst in geluid, maar ook in vermogen is te behalen door het monteren van andere downpipes. Door het monteren van andere downpipes, kunnen de uitlaatgassen sneller afgevoerd worden. Er zijn verschillende uitvoeringen leverbaar, namelijk met en zonder katalysator. De meeste winst in geluid en vermogen, wordt behaald door het monteren van decat donwpipes. Dit zijn downpipes zonder katalysatoren. Deze zijn wel niet geschikt voor gebruik op de openbare weg / voor de APK. Uitvoeringen met sportkatalysatoren daarentegen zijn meestal wel goedgekeurd. Ook deze uitvoeringen zorgen voor een toename in geluid, doordat de sportkatalysatoren een open cel-structuur hebben. Een groot voordeel van het monteren van andere downpipes op het gebied van het geluid, is dat je tijdens het schakelen en terugschakelen een luider en sportiever geluid zal ervaren. Een bijkomend voordeel is dat je flinke toename in vermogen en koppel zal waarnemen. Een ideale upgrade in combinatie met bijv. chiptuning. Enkele downpipes die aan te bevelen zijn voor de RS4 en RS5 B9 met 2.9TFSI motor, zijn de downpipes van: Bull-X, Scorpion , Armytrix en Milltek.

4. Andere uitlaat

De meest voor de hand liggende upgrade om een sportiever geluid te krijgen met de RS4 en RS5 B9, is het vervangen van het complete uitlaatsysteem. Er zijn diverse kwalitatieve uitlaatsystemen in de markt. Enkele punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een sportuitlaat voor deze auto, zijn de gekozen materialen (RVS of Titanium), welke diameters worden gebruik, of de uitlaat gebruik maakt van kleppen of niet en of het een resonated of non-resonated variant betreft. Al deze factoren zijn van invloed op het geluid dat je zal verkrijgen. Er zijn diverse kwalitatieve sportuitlaten beschikbaar voor de RS4 en RS5 B9. Enkele uitlaten die wij je aanbevelen zijn:

In dit artikel hebben we je meerder tips gegeven over de manieren om een sportiever geluid te krijgen voor de Audi RS4 en RS5 B9 met een 2.9TFSI motor. Uiteraard is het combineren van upgrades mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een andere downpipe combineren met een sportuitlaat en de CAN-bus controler. Op deze manier kun je jouw gewenst geluid gaan creëren. Mocht je vragen of suggesties hebben, laat het ons vooral weten in een comment onder dit artikel.

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord