De Auto Van, Uitlaatsystemen

Dit is de hardst klinkende Mercedes Benz A45 AMG van Nederland

A45 AMG downpipe Dylan Peys - Bull-X - 24TUNEDcom

Dylan Peys heeft misschien wel één van de bekendste A45 AMG’s van Nederland en sinds kort ook een van de luidste. Mocht je Dylan nog niet kennen, dan bekijk snel zijn Youtube-kanaal en je zal heel wat toffe content tegen komen. De Mercedes-Benz A45 AMG van Dylan heeft zelfs een eigen Instagram pagina gekregen, namelijk shadowbee_nl.

Recentelijk hebben wij de auto van Dylan voorzien van een Bull-X decat-downpipe, zodat het geluid nog sportiever wordt en het verborgen vermogen dat de auto kan leveren, daadwerkelijk vrijkomt.

Wat is een downpipe?

Mocht je je afvragen ‘Wat is een downpipe?’ dan volgt hier een korte uitleg. Een downpipe is het eerste deel van je uitlaatsysteem dat op de turbo wordt gemonteerd. De term ‘downpipe’ verklapt het al een beetje, want het is de buis die direct naar beneden gaat. Dit deel van de uitlaat heeft meestal een katalysator verwerkt in de downpipe of direct na de downpipe. Een katalysator zorgt ervoor dat de uitlaatgassen worden ‘gefilterd’, waardoor de auto binnen de emissienormen valt. Dit is ook het enige wat een katalysator oplevert. Een groot nadeel van de originele katalysator is, dat deze zeer veel weerstand biedt. Dit houdt in dat de uitlaatgassen lastiger afgevoerd kunnen worden bij de turbo.

Waarom een andere downpipe?

Je wilt het liefst zo min mogelijk weerstand hebben in je downpipe. Dat is dan ook de reden waarom heel wat autofanaten ervoor kiezen om een andere downpipe te monteren. Deze hebben vaak een grotere diameter dan origineel en bieden een betere doorstroming. Aftermarket downpipes worden vaak geleverd als decat (dit is een downpipe zonder katalysator) of met een 100-/200-cels sportkatalysator. Beiden hebben als grote voordeel dat de uitlaatgassen een stuk sneller afgevoerd kunnen worden dan bij de originele downpipe. Dit heeft eigenlijk 2 grote voordelen, namelijk (1) dat je turbo minder tegendruk heeft en dus sneller op toeren komt en (2) dat er minder warmteopbouw plaatsvindt bij de turbo. Dit komt en je vermogen/koppel ten goede, maar ook de levensduur van de turbo.

Mocht je bovenstaande uitleg niet duidelijk genoeg vinden, stel gerust onderaan deze blog al je vragen en wij zullen deze zo goed mogelijk beantwoorden.

Welke downpipe heeft Dylan Peys?

Bij de auto van Dylan hebben we ervoor gekozen om een decat downpipe te monteren. Dit houdt in dat er geen katalysator verwerkt zit in de downpipe. Het grote voordeel hiervan is dat er een maximale doorstroming van de uitlaatgassen mogelijk is. Een downpipe zonder katalysator zorgt ook voor een flinke geluidstoename en meer ‘pops and bangs’. Dit zijn plofjes/knallen na het schakelen of bij terugschakelen.

Downpipe Dylan Peys ingebouwd
Bull-X Downpipe Mercedes-Benz A45 en CLA 45 AMG Modellen

Bull-X Downpipe Mercedes-Benz A45 en CLA45 AMG Modellen

746,-
RVS 3,5 inch downpipe voor Mercedes-Benz A45 en CLA45 AMG Modellen. Leverbaar als decat of met een sportkatalysator. In combinatie met een HJS ECE sportkatalysator ook leverbaar met ECE-papieren.
Opties selecteren

Voordelen decat downpipe

  • Sneller op toeren komen van de turbo
  • Optimale afvoer van uitlaatgassen
  • Maximale geluidstoename (diep en sportief geluid met pops & bangs)
  • Lagere hitteopbouw rondom de turbo
  • Meer vermogen en koppel

Nadelen decat downpipe

Nu vraag je je waarschijnlijk af of het ook nadelen heeft om een downpipe te monteren zonder katalysator. Het simpele antwoord hierop is: Ja!

Een downpipe zonder katalysator is namelijk niet geschikt voor bij de APK, aangezien je hier moet kunnen voldoen aan de uitstootnorm die bij de auto hoort. Een downpipe met sportkatalysator voldoet hier meestal wel aan. Wanneer je naar de autokeuring gaat dien je dus altijd je originele downpipe terug te monteren. Bij nieuwere auto’s wordt de uitstoot gemeten via de computer en niet meer met een lans in de uitlaat. Je zou ervoor kunnen kiezen om bij een chiptuner de emissiewaardes om te laten programmeren, zodat je de computer van de APK-keurmeester kunt ‘voor de gek houden’. Echter, de keurmeester heeft ook een optische controle, wat inhoudt dat hij duidelijk een katalysator moet zien zitten. Mocht je een bodemplaat hebben op je auto, waarbij het lastig is om de downpipe te zien, dan kun je wel eens geluk hebben (maar dit is officieel dus niet toegestaan).

Een ander nadeel van het monteren van een andere downpipe kan zijn dat het motorstoringslampje gaat branden. Dit komt doordat je lambda-sonde een andere emissiewaarde meet dan origineel. Dit is eenvoudig op te lossen door Stage 1 chiptuning (of hoger) of een Lambda Spacer.

Wat sommigen ook een nadeel vinden bij een decat downpipe is een sterkere lucht uit de uitlaat. Je zal de verbrande benzine sterker ruiken dan bij een downpipe met een katalysator. Als echte autofanaat, waarbij benzine door je aders stroomt zal je dit heus geen probleem vinden 😀

De nadelen van een decat downpipe op een rijtje:

  • Niet geschikt voor APK
  • Motormanagementlampje kan gaan branden (chiptuning is meestal dus nodig of een Lambda spacer)
  • Uitlaatgassen kunnen sterker naar verbrande benzine ruiken

 

Reactie van Dylan en samenvatting van inbouwen

Dylan was in ieder geval erg blijk met zijn decat downpipe. Bekijk zijn reactie en een samenvatting van de montage in onderstaande video. We zijn benieuwd wat je ervan vindt! Laat ons in de comments je reactie weten.

Producten uit deze blog

Bull-X Downpipe Mercedes-Benz A45 en CLA45 AMG Modellen

746,-

RVS 3,5 inch downpipe voor Mercedes-Benz A45 en CLA45 AMG Modellen. Leverbaar als decat of met een sportkatalysator. In combinatie met een HJS ECE sportkatalysator ook leverbaar met ECE-papieren.

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord