Luchtfilters

PRORAM versus Ramair Foam filter: wat zijn de verschillen?

proram filter vs ramair foam filter

Ramair is een fabrikant die goed is in met name één ding: het ontwikkelen van kwalitatieve air filters voor de beste performance. Zowel losse filters als complete intake sets worden door Ramair ontwikkeld. Zo hebben ze diverse luchtfilters in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen voor een ruime range aan auto’s. Van Lamborghini tot een oldtimer. De populaire Ramair filter lijnen zijn: PRORAM filters en Ramair Foam filters. Deze air filters zijn los verkrijgbaar evenals in een intake kit. Maar wat is nu het verschil tussen een PRORAM filter en een Ramair foam filter? Het antwoord hierop lees je hieronder.

PRORAM Filter vs Ramair Foam Filter

Het belangrijkste verschil tussen de PRORAM filter en de Ramair Foam filter zit met name in het filtermateriaal. De Ramair foam filters bestaan, zoals de naam al zegt, uit foam (schuim). Om nog concreter te zijn, bestaat deze uit een dubbellaags schuim. De binnenkant van de filter bevat een T304 roestvaststalen kooi voor maximale sterkte en stabiliteit.

Ramair filter

De Proram filters zijn gemaakt van een synthetische nanovezel die geplooid is. De Proram luchtfilters hebben over het algemeen wat meer onderhoud nodig, vanwege het geplooide karakter van de filter. Maar daarentegen kunnen de Ramair schuimfilters iets meer vuil vasthouden. Wat we hierbij wel zien is dat dit niet de luchtstroom beïnvloedt vanwege het netvormige schuim dat Ramair gebruikt. De Proram filter biedt een hoger filtratieniveau in vergelijking met de Ramair schuimfilter, maar beide doen uitstekend werk in het filteren van de lucht, waardoor je een verhoogde gasrespons, een schone en soepele luchtstroom verkrijgt. En… vooral een harder inlaatgeluid krijgt waar we allemaal van dromen!

PRORAM filter Ramair

Ook fijn aan beide beide filters: onderhoud is vrij eenvoudig. De Proram filter maak je schoon door deze te wassen met water. De Ramair filter is meestal een niet-geoliede (dry) schuimenfilter en deze maak je schoon met de Ramair Cleaning Kit (de Ramair dry schuimen filter mag eventueel ook worden geolied). Hoe je het beste te werk gaat om je schuimen filter schoon te maken? Lees het in dit artikel (klik hier).

Samenvatting

PRORAM filter Ramair filter
Materiaal Nanovezel Schuim
Geolied? Nee Nee (sommige (met name paneelfilters) wél)
Kleur Zwart Schuim altijd zwart (sommige varianten hebben een gekleurde filterhals)
Filterhals Altijd rubber Keuze uit rubber en aluminium 
Modulair? Ja (te gebruiken met de Ramair Velocity stack) Ja (de rubberen variant te gebruiken met de Ramair Velocity stack)
Binnenzijde Nanovezel RVS kooi
Schoonmaken met Water Cleaning kit Ramair
Onderhoud Eenvoudig Eenvoudig
Levensduur Lang Lang

Proram filter lamborghini

ramair intake audi tt 1998

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord