How to's, Luchtfilters

Ramair Foam (schuimen) Filter schoonmaken? Doe het zo!

ramair filter schoonmaken cleaning kit

Heb je een Ramair foam filter (schuimen luchtfilter)? Dan is het noodzakelijk om deze goed te onderhouden om langdurig plezier te hebben van de filter. Hoe je deze Ramair filter schoonmaakt lees je in deze blog.

Dit is wat je nodig hebt om de Ramair filter schoon te maken

Voordat je start met schoonmaken is het nodig om enkele feitjes te weten. De Ramair Foam (schuimen) filters in de Ramair air intakes zijn vrijwel allemaal niet-geoliede filters. Dit houdt in dat ze vanuit de fabriek bij Ramair niet-geolied zijn. De Ramair paneelfilters zijn meestal wél geolied. Op de productpagina’s van alle artikelen van Ramair op onze shop staat vermeld of de filter geolied of niet-geolied is. De niet-geoliede filters (dus in de intakes) mogen ook geolied worden met olie. Dit is raadzaam als je vaak in stoffige omgevingen rijdt. Voor het schoonmaken van de Ramair filters wordt altijd aanbevolen om de cleaning kit van Ramair te gebruiken. In deze kit zit een Cleaner (Ramair Polymer Remover Cleaner) en een Olie (Ramair Air Filter Oil). Voor beide filters (dus geolied en niet-geoliede filters is deze kit te gebruiken).

Wanneer je gaat starten met schoonmaken van de filter heb je het volgende nodig:

 1. De Ramair Cleaning Kit (bestaat uit een Cleaner en Olie)
 2. Handschoenen (deze worden meegeleverd wanneer je de Ramair cleaning kit bestelt)
 3. Een (kleine) bak/kom
 4. Een schone goed geventileerde ruimte
 5. Een beetje geduld 😉

Stappenplan voor het schoonmaken van de foam filter

 1. Verwijder de filter van je auto. Verwijder vervolgens eerst groot zichtbaar vuil van de luchtfilter door zachtjes met de palm van je hand over het schuim te wrijven. Dit zal helpen om het meeste uit de reinigingsvloeistof te halen in de volgende stap.
 2. Doe in een kleine kom 1/3 van de inhoud van de Ramair filterreiniger (de cleaner). Wanneer je een grote Ramair filter hebt, kun je ook meer gebruiken.
 3. Doe de handschoenen aan en plaats vervolgens det filter voorzichtig in het reinigingsmiddel en druk voorzichtig de vloeistof in het schuim.
 4. Verwijder vervolgens voorzichtig de vloeistof uit het schuim door voorzichtig aan te drukken (doe dit niet te hard) en laat het grootste deel vrij uit het filter druppelen.
 5. Laat de filter voldoende tijd aan de lucht drogen. Het is ideaal om deze op bijvoorbeeld een roostertje of rekje te plaatsen, zodat deze goed kan uitlekken. Gebruik geen perslucht of andere apparaten (zoals een föhn) om de filter te drogen, dit veroorzaakt schade aan het schuim zelf.
 6. Wanneer de filter compleet droog is, is het tijd om deze in te oliën (indien je een geoliede Ramair filter hebt of als je een niet-geoliede Ramair filter toch wenst in te oliën). Doe weer de handschoenen aan en breng een kleine hoeveelheid olie aan op je handpalm en wrijf het een beetje over het oppervlak van je hand.
 7. Ga dan met een massagebeweging de olie gelijkmatig en licht over het oppervlak van de luchtfilter verdelen. Een gemiddeld filter heeft ongeveer 1/3 van een flesje nodig. Let op: voor algemeen gebruik op de weg hebben Ramair filters slechts een zeer lichte olielaag nodig; te veel oliën kan problemen veroorzaken.
 8. Laat de olie in het schuim bezinken en breng indien nodig nog een lichte laag aan.

Het is overigens raadzaam om sowieso iedere 15.000 kilometer de filter te controleren en schoon te maken. Eerder controleren is natuurlijk wenselijk. Wanneer je ziet dat de filter beschadigd is (stukjes eruit etc.), is het te allen tijde raadzaam om deze te vervangen in plaats van schoon te maken.

Veel schoonmaakplezier!

Anderen bekeken ook

Geef een antwoord