How to's, Luchtfilters

Hoe maak je een Eventuri Filter schoon?

How to clean Eventuri Filter?

Heb jij een Eventuri Intake en ben je op zoek naar informatie over hoe je de Eventuri filter eigenlijk moet schoonmaken? Dan ben je op de juiste pagina terecht gekomen. In dit artikel lees je uit welk materiaal de Eventuri filter bestaat en met wat je de filter het beste kunt schoonmaken.

Wat is het materiaal van de Eventuri Filter?

De luchtfilters van Eventuri zijn ‘Man-made luchtfilters van non woven mesh materiaal’. Een hele mond vol, maar het komt erop neer dat deze filters volgens een bepaald productieproces zijn vervaardigd, waarbij de vezels van het materiaal niet gewoven zijn. De eigenschap hiervan is dat de filter zeer goede filterprestaties heeft, maar ook voldoende lucht kan doorlaten. Deze filters maken hierdoor geen gebruik van filterolie of iets dergelijks.

Is de Eventuri Filter geolied?

Wanneer je wat research op internet hebt gedaan, dan ben je hoogstwaarschijnlijke de cleaning kit van Simota tegengekomen die wordt verkocht als cleaning kit voor de Eventuri Luchtfilters. De Simota cleaning kit bestaat uit twee flesjes: een filter cleaner en een filter oil. Nu heb je wellicht vraagtekens en denk je ”Is de Eventuri filter dan geolied (oiled)?”. Het antwoord is: nee. De Eventuri filters zijn geen geoliede filters en daarom raden wij je aan om de cleaning kit van Simota niet te gebruiken. In ieder geval niet de olie.

Eventuri filter schoonmaken cleaningpng

Stappenplan schoonmaken Eventuri filter

Het is raadzaam om minstens iedere 5.000km de Eventuri filter te inspecteren en schoon te maken. De stappen die je het beste kunt volgen om de Eventuri filter te reiningen zijn:

  1. Haal de Eventuri filter uit de filterbehuizing. Hoe je dit doet, lees je hier: 151 filter (klik hier) / 190 filter (klik hier)
  2. Gebruik een compressor om met perslucht de filter van binnen naar buiten schoon te blazen. Let op dat je niet een te hoge druk gebruikt, om niet de filter te beschadigen.
  3. Spray de filter in met een filter cleaner (Simota bijvoorbeeld: niet de olie) of met een mengsel van water met een beetje afwasmiddel (niet teveel). Laat dit 5-10 minuten intrekken.
  4. Spoel de filter met lauwwarm water van binnen naar buiten, totdat alle reinigingsmiddel eruit gewassen is. Zorg ervoor dat je niet over de natte filter wrijft, omdat je zo er weer vuil in zou kunnen wrijven.
  5. Zet de filter op een schone handdoek of papieren doek en laat deze aan de lucht drogen, totdat deze helemaal droog is. Gebruik geen föhn, of plaats de filter niet op een warmtebron zoals een verwarming. Laat deze dus gewoon aan de lucht drogen.

Nadat de filter volledig droog is, kun je deze weer terug in je Eventuri intake monteren en van je mooie intake genieten.

Let op: is de filter zo vervuild dat deze niet schoon te krijgen is of zijn er delen beschadigd, dan adviseren we je om een nieuwe vervangende Eventuri filter aan te schaffen.

Anderen bekeken ook

Geef een reactie