Motorhardware

Waarom kiezen voor Upgrade Bobines?

Red top bobines - Upgrade bobines 24TUNED

Bij het tunen van je auto is vaak de vraag “is het nodig om je standaard originele bobines te vervangen voor upgrade bobines?”. Om hier een antwoord op te geven, is het belangrijk om te kijken naar de functie van een upgrade bobine en te kijken wanneer het dan wél of niet nodig is om deze te vervangen. In deze blog lees je alle ins en outs over upgrade bobines, zodat je kunt bepalen of het voor jou nuttig is om je originele bobines te vervangen voor upgrade bobines.

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn Upgrade Bobines?
  2. Bij welke auto’s zijn upgrade bobines aan te bevelen?
  3. Kun je rijden met een kapotte (upgrade) bobine?
  4. Kun je een upgrade bobine zelf vervangen?
  5. Welke upgrade bobines zijn het beste? En waarom?

1. Wat zijn Upgrade Bobines?

Een upgrade bobine is in de basis een sterkere en beter presterende bobine dan een originele bobine. Een bobine zorgt ervoor dat je bougies op het juiste moment een vonk afgeven. Deze vonk dient op het juiste moment ook krachtig genoeg te zijn om het benzine-luchtmengsel in de verbrandingsruimte te ontsteken. Getunede motoren worden vaak warmer en hebben een krachtigere en betrouwbaardere ontsteking nodig om te (blijven) presteren. Om dit te kunnen bereiken zijn er performance bobines ontwikkeld door diverse merken. Met deze upgrade bobines krijg je een vonk die vaak tot wel 10% krachtiger is. Ook kunnen deze bobines beter tegen hitte, waardoor ze ook onder extreme condities kunnen blijven presteren. Deze bobines zijn vaak iets prijziger dan originele bobines, maar dat komt onder andere doordat de betrouwbaarheid van het leveren van de juiste krachtigere vonk vele male hoger is. Upgrade bobines worden bij VAG motoren ook wel vaak Red Top bobines of R8 Bobines genoemd.

2. Bij welke auto’s zijn upgrade bobines aan te bevelen?

Bobines zijn enkel nodig bij motoren die een mengsel ontbranden door middel van bougies. Dit is in bijna altijd het geval bij benzinemotoren. Upgrade bobines worden dan ook aanbevolen bij zowel originele motoren als bij getunede motoren. Door het monteren van de upgrade bobines kan een gunstigere verbranding tot stand komen, wat zorgt voor een betere verbranding. Hierdoor kan het brandstofverbruik afnemen en het vermogen toenemen. Vooral bij getuned motoren worden upgrade bobines aanbevolen om zo de best mogelijke ontsteking in de verbrandingsruimte te verkrijgen. Het zou jammer zijn als je een trackday op de Nürburgring rijdt en je niet van je maximale vermogen kan genieten of dat het vermogen zelfs wegvalt.

3. Kun je rijden met een kapotte (upgrade) bobine?

Een bobine gaat niet snel stuk, maar wanneer je merkt dat de motor niet of moeilijk start, schokkerig loopt of er een foutcode optreedt, weet je meestal dat je de bobines kunt gaan controleren. Bij diagnose krijg je dan meestal de foutmelding ‘misfire cilinder’. Deze foutmelding geeft dan aan welke cilinder een slechte of geen verbranding heeft. Wanneer je waarneemt dat je bobine kapot is, is het niet aan te bevelen om hiermee door te rijden. Voornamelijk met als reden dat je onverbrande benzine in de katalysator kunt krijgen. Kies je er toch voor om met een kapotte bobine te rijden, rijd dan rustig en probeer niet teveel toeren te maken.

Bobines gaan helaas vaak in de meest vervelende situaties kapot. Je bent op het circuit, je bent in het buitenland of middle of nowhere. Om te voorkomen dat je lang langs de weg staat en niet te kunnen doorrijden, is het aan te bevelen om altijd 1 of 2 reserve bobines in huis te hebben. Of beter gezegd: in je auto te hebben, zodat bij een defecte bobine je direct de bobine kunt vervangen. Better safe than sorry.

4. Kun je een upgrade bobine zelf vervangen?

Het vervangen van bobines is normaliter heel eenvoudig. Dit doordat de meeste moderne bobines zogeheten schachtbobines zijn. Deze zitten geklemd om de bougie met een stevige rubberen schacht. Sommige versies zijn vastgezet met een boutje. Het komt wel vaak voor dat originele bobines erg vast zitten en hierdoor moeilijk loskomen. Voor verschillende type bobines zijn er bobinetrekkers in de markt, die het losmaken dan een stuk eenvoudiger maken. Wanneer je upgrade bobines koopt zijn deze meestal voorzien van hoogwaardig bougievet, waardoor de bobine altijd eenvoudig te monteren en demonteren is.

Upgrade bobine (red coil) met bougievet

5. Welke upgrade bobines zijn het beste? En waarom?

De meeste moderne motoren maken gebruik van schachtbobines. Dit zijn bobines met daaraan een rubberen schacht die over de bougie wordt geschoven. Boven op het blok zie je dan per cilinder een bobine zitten. Deze bobines kunnen goed tegen warmte en werken in de meeste gevallen slim samen met een nokkenassensor. De meeste upgrade bobines zijn uitgevoerd in een andere kleur dan origineel. Originele bobines zijn meestal zwart van kleur. De upgrade bobines zie je meestal in een rode kleur, maar sommige merken bieden deze ook aan in het blauw of grijs.

Er zijn heel wat merken van bobines in de wereld, maar wanneer we kijken welke bobines zeer goed presteren, dan blinken hier toch wel de upgrade bobines van APR en CTS Turbo uit. Daarnaast biedt Okada Projects bobines aan met een zeer hoge power output die wel tot 100% krachtiger kan zijn dan origineel.

Van de buitenkant is niet altijd goed te herkennen of een bobine kwalitatief is of niet. Het gaat om de interne delen die het grote deel van de kwaliteit bepalen. Bobines van slechte kwaliteit gebruiken vaak goedkope materialen en hebben slechte solderingen, waardoor de levensduur en prestatie niet altijd even goed zullen zijn. We adviseren daarom om altijd voor upgrade bobines te gaan van een gerenomeerd merk.

Wat is het verschil tussen de APR Bobines en CTS Bobines?

Beide merken bieden upgrade bobines aan en hebben een krachtigere ontsteking tot wel 10%. Beide bobines presteren gelijk, enkel heeft APR de mogelijkheid om voor een andere kleuren te kiezen. Beide bobines hebben het logo mooi verwerkt aan de bovenkant van de bobine. Hoofdzakelijk is dus het grote verschil je merkvoorkeur en eventueel de kleur die je zou wensen. Beide merken maken gebruik van kwalitatieve interne delen en zijn zeer betrouwbaar, ook bij extreem circuitgebruik.

APR Bobines en CTS red top bobines 24tuned

Geef een antwoord