Motorhardware

Wat is een blow off valve, dumpvalve en diverter valve?

Wat is een blow off valve_ dump valve_

Een blow off valve, ook wel een dumpvalve/ afblaasklep genoemd, is een luchtdruk-bypassklep die tussen de turbo en de gasklep wordt geplaatst. Het hoofddoel van deze klep is om de overdruk van de turbo te kunnen afblazen in de atmosfeer, wanneer de motor de turbodruk niet nodig heeft. Een diverter valve doet het zelfde, maar recirculeert de druk in plaats van deze in de atmosfeer af te blazen.

Wanneer je auto voorzien is van een motor met turbo zal de turbo de inlaatlucht comprimeren (samendrukken) en via de intercooler richting het inlaatspruitstuk stromen. Zodra je het gas loslaat, blijft de turbo even nadraaien en druk leveren. Dit terwijl de gasklep gesloten is. De druk wil het liefst naar buiten en zoekt dan de weg van de minste weerstand. Dit zou resulteren in het terugstromen van de druk richting de turbo. Hierdoor gaat de turbo een fladderend geluid maken en kan het compressorwiel van de turbo het zwaar te verduren krijgen. Vooral bij hogere vermogens en turbodrukken. Om dit geluid en slijtage of zelfs schade aan de turbo te voorkomen, komt een Blow Off Valve om de hoek kijken.

Inhoudsopgave

1. Waarom een blow off valve/ dumpvalve?
2. Wat is het verschil tussen een originele en een upgrade blow off valve?
3. Wat voor een geluid maakt een blow off valve?
4. Is een blow off valve geschikt voor alle auto’s?
5. Wanneer kiezen voor een blow off valve?
6. Zijn er alternatieven in plaats van een blow off valve?
7. Verschil diverter valve en blow off valve
8. Welk merk blow off valve is aan te raden?

Waarom een blow off valve/dumpvalve?

Om de levensduur en prestaties van de turbo te behouden, wordt er in de meeste gevallen standaard een blow off valve gebruikt. Origineel kunnen deze in diverse varianten uitgevoerd zijn. Zo worden er soms traditionele blow off valves gebruikt, maar moderne motoren uit de VW-Audi-groep maken bijvoorbeeld vaak gebruik van een diverter valve.

In de basis hebben ze dezelfde werking, maar de manier van het afblazen van de druk is verschillend. Het verschil tussen een blow off valve/dump valve en een diverter valve, is dat de diverter valve de druk recirculeert en dat een blow off valve de lucht afblaast in de atmosfeer (dus het motorruim). De belangrijkste reden voor het hebben van een dergelijke blow off valve of diverter valve is om de opgebouwde turbodruk af te kunnen blazen, wanneer er geen turbodruk nodig is.

Dit is het geval bij het loslaten van het gaspedaal. De druk bouwt dan op in het inlaattraject na de turbo tot aan het gasklephuis. Wanneer de druk te hoog wordt, zorgt de blow off valve of diverter valve ervoor dat de turbodruk wordt afgeblazen. Dit biedt een tweetal voordelen, namelijk:

  1. Het turbinewiel en de lagers van de turbo worden zo ontlast. Beter voor de levensduur van de turbo.
  2. Turbo lag wordt verminderd, doordat de turbo op toeren blijft aangezien er minder tegendruk is geweest.

Wat is het verschil tussen een originele en een upgrade blow off valve?

Autofabrikanten ontwikkelen motoren die vooral comfortabel en eenvoudig moeten zijn. Daarom worden bepaalde keuzes gemaakt bij het ontwikkelen van een turbomotor. Autofabrikanten monteren veelal een blow off valve of een diverter valve die opent bij een bepaalde turbodruk, om zo het rijcomfort te behouden, maar ook om de turbo veilig te laten werken. Daarnaast wordt er vaak rekengin gehouden met emissienormen en brandstofverbruik. In het oogpunt van performance is dit dus niet altijd de beste keuze.

Daarnaast proberen autofabrikanten het geluid van het afblazen van de turbodruk zo zacht mogelijk te houden. Dit met als reden dat veel mensen het geluid niet kennen of als slecht ervaren en dan snel een bezoek brengen aan de autodealer.

Je zal nu wel denken: wanneer kies je dan voor een upgrade blow off valve of diverter valve? De hoofdrekenen hiervoor zijn:

  • De turbodruk zo hoog mogelijk te houden wanneer je deze weer nodig hebt
  • Gasresponse verbeteren
  • Geluid te verbeteren

Sommige auto’s hebben standaard geen blow off valve of diverter valve. Dit kan soms het geval zijn bij kleinere motoren met kleine turbo’s. Een voorbeeld hiervan is een 1.4TSI motor van de nieuwere generatie, die gebouwd zijn op de EA211 basis. Gelukkig bestaan er wel sets van bijvoorbeeld GFB, die het mogelijk maken om de auto alsnog te voorzien van een Blow Off Valve.

Wat voor een geluid maakt een blow off valve?

Afhankelijk van het type klep dat je hebt, varieert het geluid. Een traditionele blow off valve heeft een typisch afblaasgeluid (pfffssshh). Een diverter valve daarentegen is minder goed hoorbaar, doordat de druk gerecirculeerd wordt naar het inlaattraject. De mate van luidheid van het geluid hangt ook af van de hoeveelheid druk en volume dat aanwezig is. Wanneer er een grotere intercooler gemonteerd is, is het volume met opgebouwde druk ook hoger, wat zal resulteren in een harder/extremer geluid.

Is een blow off valve geschikt voor alle auto’s?

Nee, een blow off valve is niet geschikt voor alle auto’s. In de basis kun je stellen dat een blow off valve geschikt is voor alle motoren die voorzien zijn van een turbo. Wel dien je rekening ermee te houden hoe het originele systeem in elkaar zit. Wordt er gebruik gemaakt van een blow off valve die in de atmosfeer afblaast, of wordt het principe gebruikt van de diverter valve waarbij de druk gerecirculeerd wordt?

Merken zoals Go Fast Bits (GFB) ontwikkelen systemen, waarmee je een diverter valve uitgevoerde motor ook kunt voorzien van een blow off valve, of zelfs van een hybride systeem (deels recirculatie, deels atmosferisch). Bij het kiezen van de juiste klep is het dus altijd verstandig om te kijken wat er origineel toegepast is.

Wanneer je een auto hebt die chiptuning of andere performance upgrades heeft gehad, is het altijd verstandig om te overwegen om een upgrade blow off valve of diverter valve te monteren. Vooral omdat je dan meestal met hogere turbodrukken te maken hebt en/of andere volumes van het inlaattraject. Dit komt bijvoorbeeld door het monteren van aluminium drukbuizen, een grotere intercooler en eventueel een grotere turbo.

Bij extremere upgrades kan het wellicht ook verstandig zijn om andere blow off valves te gebruiken, maar hier is dan enige kennis voor nodig om de juiste te kiezen.

Wanneer kiezen voor een blow off valve?

Sommige auto’s zijn standaard niet voorzien van een blow off valve of een diverter valve. Dit houdt simpelweg in dat er geen systeem is dat ervoor zorgt dat de druk uit het inlaattraject afgeblazen kan worden. Dit resulteert, zoals eerder genoemd, in een tegendruk bij de turbo die het compressiewiel van de turbo dus zal vertragen. Eventueel is er dan ook een geluid van de turbo te horen. Dit geluid is soms niet sterk hoorbaar, doordat de autofabrikanten enkele aanpassingen aan het inlaattraject hebben gedaan, waardoor dit geluid gedempt wordt. Dit kom je soms tegen bij oudere auto’s die in de startblokken stonden met het toepassen van een turbo, maar ook bij motoren die een kleine cilinderinhoud hebben en een kleine turbo.

Een voorbeeld hiervan is de 1.2 en 1.4 TSI EA211 motor van de VW-Audi groep. Veelal toegepast op auto’s van het MQB-platform (VW Golf 7, Audi A3 8V, Seat Leon 5F, VW Polo Blue GT 6C etc.). Om de turbo beter te laten presteren en de gasresponse te verhogen, is het raadzaam om bij dit type motoren een blow off valve te monteren. Ook in dit geval zijn er fabrikanten zoals GFB die plug and play systemen maken die de originele werking van de turbo niet aantasten en de prestaties verbeteren.

Blow off valve GFB inbouwen

Een andere situatie waarin je een blow off valve zou dienen te kiezen, is bij het ombouwen van een niet-turbo motor naar een motor met turbo (atmosferisch blok naar turbo blok). Hier is uiteraard wel enige kennis voor nodig om de juiste onderdelen te kiezen.

Zijn er alternatieven in plaats van een blow off valve?

In de markt zijn diverse soorten kleppen leverbaar voor het afblazen van turbo lucht. Hoofdzakelijk zijn er 3 soorten van upgrade kleppen, namelijk:

  • Blow off valves – atmosferisch afblazen
  • Diverter valves – recirculatie van turbodruk
  • Hybride valves – combinatie van atmosferisch afblazen en recirculatie

Afhankelijk van het type prestaties die je wenst en de mate van het maken van geluid kies je het type klep dat bij jouw motor past. Natuurlijk ook rekening houdend met wat er eventueel standaard toegepast wordt en rekening houdend met de al gedane upgrades. Afhankelijk van het vermogen en van het type turbo en de bijbehorende druk, kan het type klep verschillen. Sommige blow off valves zijn variabel in te stellen. Dit geldt ook voor de hybride kleppen.

GFB hybride valve

Hybride valve

Turbosmart blow off valve

Blow off valve

GFB diverter valve

Diverter valve

 

Verschil Diverter Valve en Blow off Valve

In de basis is een diverter valve en blow off valve hetzelfde, maar in de praktijk wordt meestal met een blow off valve een klep bedoeld die de overdruk afblaast in de atmosfeer. Met een diverter valve wordt meestal bedoeld dat de druk gerecirculeerd wordt. Een diverter valve wordt veelal aangestuurd door de ECU of met een elektrische regelunit. Een blow off valve wordt vaak bestuurd door een vacuümleiding of door een bepaalde (onder)druk.

Welk merk blow off valve is aan te raden?

Er zijn veel verschillende soorten merken van upgrade blow off valves en diverter valves. Enkele van de meest bekende en kwalitatieve merken zijn:

 

Geef een antwoord